Вторник , 19 Март 2024
Политика

Центральне виборче перезавантаження

Парламентарі підтримали проект постанови №2127 про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії. «За» проголосував 341 депутат. Тож тепер на нас чекає чергове перезавантаження ЦВК.

Як відомо, ініціював звільнення президент Володимир Зеленський. У своєму поданні він, зокрема, зазначив, що «йдеться про неодноразові прояви Центральною виборчою комісією протягом виборчого процесу позачергових виборів народних депутатів України 2019 року недостатньої виваженості або навіть політичної упередженості у вирішенні окремих питань, які належали до її повноважень, наслідком чого, в тому числі, були численні судові процеси, у яких рішення, дії чи бездіяльність Центральної виборчої комісії були визнані судом протиправними».

Звісно, що чекати чотири роки, як Порошенко, Зеленський не буде і вже зовсім скоро нам представлять нових членів ЦВК.

Нині ж у фракції «Слуга народу» зазначили, мовляв, при формуванні нового складу Центрвиборчкому буде дотримано квотний принцип, і фракції вже можуть висувати своїх кандидатів. Однак у новій ЦВК буде 15, а не 17 членів (кількість штучно роздули восени 2018 року перед минулим перезавантаженням). До того ж вірогідно, що до нового складу ЦВК зможуть увійти й старі члени, які були чесними та неупередженими.

Поміж тим, фракція «Батьківщина» проголосувала за дострокове припинення повноважень ЦВК і закликала не обмежуватись зміною персонального складу комісії, а ухвалити нарешті якісний закон про ЦВК. Про це під час виступу з парламентської трибуни наголосила народний депутат Альона Шкрум.

За її словами, коли до інституцій немає довіри суспільства, парламенту та іноземних партнерів, їх треба перезавантажувати. Політик переконана, що до втрати довіри до Центрвиборчкому причетні перший тур президентських і парламентських виборів, рішення судів, які то скасовують, то повертають рішення ЦВК, непрозоре формування складу комісії, всупереч закону та в інтересах тодішнього президента та правлячої коаліції. Окрім того, Альона Шкрум вважає за необхідне говорити про великі реформи інституцій, а не про зміну персоналій у тих інституціях.

«І давайте відновлювати довіру до цих інституцій. Тож нам дуже потрібен новий закон про ЦВК», – підсумувала вона.

Цікаво, що цим пристрастям передувала інформація про можливість проведення дострокових місцевих виборів. У ЗМІ писали, мовляв, Офіс президента планує проведення дочасного волевиявлення в Києві, Дніпрі, Харкові та Одесі в грудні нинішнього року. А тут ще й міський голова столиці Віталій Кличко зробив заяву про те, що проводитиме консультації з керівництвом депутатських фракцій та груп Київської міської ради восьмого скликання щодо дострокового припинення її повноважень. Тож на нас чекає черговий виборчий серіал…

Вікторія МАРСОВА 

“Вечірні Вісті” 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.