Понедельник , 18 Март 2024
Политика

Імунітет від імпічменту

Минулого тижня Верховна Рада проголосувала за закон «Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)». Не зважаючи на тонни обіцянок, за 28 років незалежності депутати так і не спромоглися це зробити. А  тут раптом встигли проголосувати документ в цілому усього за один день! Дивина… Та чи можна реалізувати норми прийнятого закону на практиці? У цьому й спробуємо розібратися. 

Парламентарі з монобільшості так призвичаїлись працювати у так званому турборежимі, що вже просто не можуть зупинитися. Жарти жартами, але в цій гонитві, голосуючи за закон про імпічмент, парламентарі порушили норми регламенту. 

Подивіться на чудо оперативності. Дія відбувалась 10 вересня. О 10.37 голосують за розгляд законопроекту за скороченою процедурою (270 «за»). О 10.56 документ приймають за основу (337 «за»). Об 11.00 голосують про визнання законопроекту таким, що не потребує доопрацювання (245 «за»). І об 11.06 законопроект схвалюють в цілому (245 «за»)! Неймовірно! Але ж у цьому спринтерському забігу не було зроблено паузи між першим та другим читанням для того, щоб парламентарі могли внести свої правки! І це є дуже грубим порушенням закону про регламент! Навіть страшно уявити, що відбуватиметься в сесійній залі, коли монобільшість розробить та схвалить абсолютно новий регламент, який дозволить іще пришвидшити цю роботу… Може, не треба? 

Та повернімося до самого закону про імпічмент. Як відправити президента у відставку? Згідно із нормами закону, спочатку 226 депутатів мають зробити подання про вчинений главою держави злочин. Далі відбувається голосування за оголошення початку процедури імпічменту (300 голосів). Потім створюється тимчасова слідча комісія, яка розслідує факт і обставини злочину  та згодом подає на розгляд парламенту свої висновки. У розгляді беруть участь: президент, голова та судді Конституційного суду, голови Верховного суду та Генпрокуратури і Уповноважений з прав людини.

Потім  ВР голосує за подання висновків ТСК та результатів обговорення до ВСУ та КСУ (300 голосів). Далі ВСУ та КСУ розглядають подання Ради і надають свої висновки. Парламент  ухвалює рішення про усунення президента з посади. Для цього потрібно 338 голосів.

Президент втрачає повноваження після оголошення про це головою ВР. А от у разі неприйняття парламентом  постанови про усунення президента з поста головуючий від імені парламенту має вибачитися перед главою держави. Просто фантастично!

Насправді ця процедура неймовірно складна та заплутана. Та найголовніше –  довготривала: якщо йти крок за кроком, то можна витратити не один рік!  Окрім того, не треба забувати про те, що влітку парламент проголосував за закон про тимчасові слідчі комісії (там також мова йде й про імпічмент президента). Ну хоч щось хороше наостанок зробили! От тільки президент Володимир Зеленський так і не підписав цей документ. Але ж без нього формування ТСК є фактично неврегульованим. Тож закон про імпічмент  –  звичайна пустушка? Та насправді і це не найголовніше.

У фракції «Батьківщина» переконані, що переглядати варто не процедуру імпічменту як таку, а скасовувати недоторканність глави держави та суддів, вносячи зміни до Конституції.

«Ми пропонуємо вносити зміни не в статтю 111 Конституції України (стосується імпічменту. – Авт.), а в статтю 105 (мова йде про імунітет глави держави. – Авт.) і знімати недоторканність з пана президента. Також треба знімати недоторканність із суддів і таким чином виконувати передвиборчі обіцянки глави держави», – пояснив заступник голови партії «Батьківщина», народний депутат Сергій Власенко.

Він нагадав: під час виборчої кампанії Володимир Зеленський обіцяв, що «почне впроваджувати рівність та справедливість із себе».  Проте запропонований ним документ, на переконання депутата від «Батьківщини», не є законом про рівність.

«Залишається в Україні каста недоторканних – судді (недоторканність з яких знімає Вища рада правосуддя) і президент України», – підсумував політик.

Тож наразі маємо таку собі підміну понять. Імпічмент можна оголошувати довго й нудно. Тим більше, що формально це просто звільнення! Та насправді треба знімати недоторканність: тільки тоді в разі необхідності можна оперативно притягнути до кримінальної відповідальності гаранта. «Слуги народу» пообіцяли найближчим часом зареєструвати у ВР законопроект, який би знімав імунітет з президента. Та поки що ми його не побачили… 

Яна ДЖУНГАРОВА 

“Вечірні Вісті” 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.