Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

Унікальні знімки. Як виглядає ураган “Іда” з висоти 1,5 млн кілометрів

Фото: NASA

Коли ураган четвертої категорії обрушився на південне узбережжя США його силу і міць помітно було навіть з космосу.

На фотографії, яку зробив космічний апарат DSCOVR Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США, видно ураган “Іда” з точки Лагранжа 1, яка знаходиться приблизно в 1,5 млн км від Землі, коли він обрушився на узбережжя Мексиканської затоки, повідомляє space.com, пише Фокус.

Фотографію оприлюднили представники Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США.

Ураган “Іда” добре видно у вигляді білого завитка в центрі праворуч. Фото: NASA

Ураган “Іда” обрушився на штат Луїзіана, як ураган 4 категорії зі швидкістю вітру до 240 км на годину і проливним дощем. Це сталося через 16 років після руйнівного урагану “Катріна” 2005 року. Унаслідок майже 1 мільйон людей залишилися без електрики. Також очікується, що ураган викличе повінь і великі руйнування через сильний вітер.

За даними Національного центру США із спостереження за ураганами, пізніше ураган перекваліфікували на тропічну депресію – це тропічний циклон зі швидкістю вітру приблизно 60 км на годину і менше.

Робота виробничого центру NASA Michoud Assembly Facility і Космічного центру імені Джона Стенніса була припинена через ураган.

Michoud Assembly Facility є виробничим центром для нової двоступеневої надважкої ракети-носія Space Launch System, яку NASA готує для використання в програмі “Артеміда” – першої після місій “Аполлон” програми з висадки людини на Місяць.

Так виглядатиме ракета-носій Space Launch System. Ілюстрація. Фото: ISS

Урагани починаються з нічим не примітної грози над океаном. Коли вода в океані досить тепла, вона нагріває повітря над нею. Збільшується кількість потоків теплого повітря і знижується атмосферний тиск. Якщо присутній сильний вітер, зона низького тиску, що розноситься вітром, розсіюється. Але якщо сила вітру низька, зона низького тиску втягує більше повітря, який знаходиться поблизу і потім також нагрівається, піднімається і додається до зони низького тиску внизу.

У деяких випадках ця зона стає настільки великою, що її вітри починають обертатися силами Коріоліса, створюючи початок бурі, яка крутиться навколо ока урагану. Саме це надає ураганам таку тривалість і силу. Оскільки повітря, що всмоктується всередину і вгору, обертається, він ніколи не потрапляє в око урагану, щоб нейтралізувати низький тиск. Коли швидкість вітру досягає 119 кілометрів на годину, метеорологи вважають це ураганом 1 категорії. Сезон ураганів зазвичай триває з червня по листопад.

Фокус

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...