Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

У джунглях Бразилії відкрили новий вид мавп. Чому лише зараз?

Новий вид мавп-ігрунок знайшли в джунглях Амазонії Rodrigo Costa Araújo / Twitter

Як повідомляє Sci News, новий вид амазонських мавп роду Mico був ідентифікований групою дослідників на чолі з доктором Родріго Коста-Араужо з Museu Paraense, Еміліо Гоельді з Федерального університету Амазонас, доктором Томасом Хрбеком з Федерального університету, інформує ZN.ua.

Новий вид широконосих мавп-ігрунок роду Mico виявили в лісах Амазонки. Приматів назвали на честь бразильського професора Гораціо Шнайдера, який зробив величезний внесок у вивчення різноманітності й еволюції мавп. Тому тепер цей підвид мавп називають “ігрунка Шнайдера” (Mico schneideri).

Вчені вважають, що в Амазонії найбільша фауна приматів у світі. В регіоні налічують 146 різних видів і підвидів приматів, що становить 20% від світового різноманіття.

Проте різноманітність і поширення приматів Амазонки залишаються погано вивченими, а ще й брак даних ускладнює їхнє збереження. Амазонські мавпи з роду Mico – маловідомі види цього регіону, тому є пріоритетом для досліджень.

Мавпа Шнайдера (Mico schneideri) була відома ще з 1995 року, проте її помилково відносили до іншого підвиду мавп Емілії (Mico emiliae).

Після того як вчені порівняли зовнішній вигляд різних мавп-ігрунок з роду Mico, то стало чітко видно, що особини з межиріччя Журуєна і Телес-Пірес мають досить своєрідне забарвлення.

Від інших видів ігрунки Шнайдера добре відрізняються за кольором шерсті. Виявилося, що поперек у них світло-сірий, а нижня частина тіла і лапи оранжевого відтінку.

Ігрунка Шнайдера має обмежений ареал проживання. Вона живе в межиріччі Джуруена-Телес-Пірес в бразильському штаті Мату-Гросу. Ареал виду обмежений річкою Джуруена на заході та річкою Телес Пірес на сході.

Південна частина ареалу виду менш виражена, але простягається до джерел річок Журуєна і тілес-Пірес, але не південніше від міста Лукас-ду-Ріу-Верде.

ZN.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.