Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

“Держінститути Білорусі редукувались до рівня режиму. Кожен виживає, як може”, – білоруський політолог

Білорусь є незалежною і суверенною країною, а не частиною Російської Федерації. Проте вплив Росії на білоруську політику і суспільство зростає через активну пропаганду, що має свої негативні наслідки для країни. 

Про це в ефірі українського телеканалу сказав Валерій Карбалевич, білоруський політолог, передає UAINFO.org. 

“В Білорусі за час незалежності виросло нове покоління, яке не розуміє обговорення питання щодо того, що Білорусь – це якась там частина Російської Федерації”, – сказав він, коментуючи заяву російського видання про те, що Білорусь – це 6 російських губерній і 9 мільйонів російського народу. 

“Суспільство і опозиція завжди виступають в підтримку незалежності. Інша річ, що зараз в Білорусі державні інститути редукувались до рівня режиму, і в умовах обложеної фортеці існує необхідність вижити будь-якою ціною. Зрозуміло, вплив Російської Федерації на білоруську політику і життя зростає”, – пояснив політолог.   

Валерій Карбалевич наголосив, що нині вкрай важко заміряти антиросійські настрої в Білорусі, тому що в країні відсутня реальна соціологія. 

“Але восени після того, як Путін рішуче підтримав Лукашенко, проросійські настрої зменшились більш ніж на 10%, це достаньо багато”, – впевнений він.  

Політолог також вказав, що білоруський протест “не мав геополітичного контексту”.  

“Протест у Білорусі був ані прозахідний, ані проросійський, бо він – пробілоруський. На порядку денному в центрі стояло питання ставлення до влади і того, що суспільство хотіло б бути суб’єктом політики, впливати на ухвалення політичних рішень та обирати владу, з чим держава не погоджувалась”, – завершив він.   

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...