Пятница , 29 Март 2024
Мир

Нові пригоди отруйників із ФСБ. Під путінський режим закладено міну вповіленої дії

Розслідувальний проєкт Bellingcat дотримався погрози й напередодні Нового року виклав у всесвітню павутину дані про 565 поїздок 10 імовірних учасників замаху на російського опозиційного політика Олексія Навального, відкривши їх для публічного доступу. Інформація викладена в табличному сервісі Google Docs

Про це у своєму блозі на “Дні” пише Борис Соколов.

У таблицю потрапили дані про поїздки, вчинені на потягах і літаках із 2005-го по 2020 рік. Дані про дві поїздки були видалені з бази, бо щодо них Bellingcat проводить розслідування, яким може зашкодити передчасне оприлюднення інформації про ці дві подорожі. За твердженням журналістів-розслідувачів, “більшу частину інформації, яку ми використовували для наших розслідувань, було б неможливо знайти в більшості країн Заходу. Однак у Росії вона є відкритою або безкоштовно, або за досить скромною ціною”.

За оцінкою журналістів видання The Bell, придбання всієї бази даних тільки для розслідування отруєння Навального могла коштувати від 1 млн рублів (13,4 тис. доларів) до “кількох мільйонів рублів”. Точно верхню планку автори The Bell не уточнюють, але, очевидно, 10 млн рублів (134 тис. доларів) вона ніяк не могла перевищувати. На відстеження поїздок 10 фігурантів розслідування залізницею та повітрям протягом 16 років, з огляду на оптовий характер замовлень розслідувачів в даркнеті, могло бути витрачено близько 160 тис. рублів (2,1 тис. доларів).

Загалом усі ці витрати не видаються позамежними, тим паче, що в цьому випадку ми маємо справу з подвійним рахунком, оскільки частина витрат на виявлення 565 поїздок отруйників була також врахована у витратах із розслідування отруєння Навального. Такі розслідування той же Фонд боротьби з корупцією міг фінансувати без будь-якого напруження, бо зазначені суми в сотні разів менші отриманих ФБК пожертвувань.

Читайте також: Агенти російських спецслужб не бояться провалених операцій і викриттів із однієї простої причини – Портников

Взагалі опублікована розслідувачами з Bellingcat база польотів команди отруйників за останні 15 років – це справжня міна уповільненої дії під путінський режим. Тепер десятки, ні, сотні розслідувачів-журналістів і просто любителів почнуть зіставляти дні й маршрути польотів героїв-отруйників і дати й місця таємничих смертей більш-менш помітних фігур у тих самих містах і приблизно в той самий час, коли їх відвідав хтось із отруйників – одна або кілька осіб. Причому робитимуть це навіть без особливих витрат – спасибі Bellingcat.

Вирішив і я спробувати – навмання. Узяв маршрути першого-ліпшого отруйника. Ним виявився Олексій Олександрович Александров, який використовував також для перельотів паспорт на ім’я, по батькові та прізвище “Олексій Андрійович Фролов”. А як місто, щодо якого треба провести перевірку, я вирішив вибрати Астрахань, де Александров побував двічі. Для перевірки я банально вибрав категорію російської Вікіпедії “Померлі в Астрахані”.

Александров народився 16 червня 1981 року (у паспорті на ім’я “Фролов” дата народження – 16 червня 1980 року, при тому, що фото на цьому паспорті збігається зі знімком на паспорті Александрова). У 2006 році він закінчив медичний інститут у Москві та працював спочатку лікарем швидкої допомоги, а пізніше служив військовим лікарем. Службу ж у ФСБ він почав 2013-го.

На думку розслідувачів Bellingcat, “Александров, мабуть, є ключовим оперативником, причетним до двох спроб отруєння Навального у 2020 році. Він був присутній при обох отруєннях торік, одне з яких Навальний і його дружина підозрювали в Калінінграді, а інше виявилося майже смертельним у Томську, і діяв під глибоким прикриттям із фальшивим ім’ям і, мабуть, одноразовими телефонами. Александров/Фролов, як видається, був ключовим членом команди ФСБ, що складалася з оперативників та експертів із хімічної зброї. Це доводить його фізична близькість до Навального, той факт, що він подорожував із паспортом на чуже ім’я, і його телефонні контакти під час того тижня, коли він супроводжував Навального під час поїздки по Сибіру”.

Під своїм імовірним справжнім прізвищем Александров ця особа 16 травня 2011-го вилетіла з Москви до Астрахані. А 28 травня того ж року й теж літаком він під тим же прізвищем щасливо прилетів із Астрахані в Москву. Александров іще раз літав в Астрахань із Москви 27 квітня 2017 року й повернувся з Астрахані до Москви за два дні – 29 квітня. Але цього разу обидва польоти відбувалися за паспортом, виданим на прізвище-псевдонім “Фролов”. І зрозуміло чому.

Читайте також: Байден різко ускладнить життя Путінові – Deutsche Welle

Александров-Фролов супроводжував в Астрахань Навального, у надії покращити відповідну мить для його отруєння. Але тоді не вдалося. Так що тут і шукати нікого померлого не треба, єдиною метою Александрова-Фролова під час тієї поїздки був Навальний, і про це докладно йдеться в розслідуванні Bellingcat і його партнерів, присвяченому опозиціонеровому отруєнню. А ось перевірка, присвячена перебуванню Александрова в Астрахані у травні 2011 року, привела до цікавих результатів.

Виявляється, 26 травня 2011 року, через десять днів після прильоту в Астрахань Александрова й за два дні до його повернення в Москву, в Астрахані помер 73-річний Володимир Олександрович Гладченко, особистість у місті добре відома. Звичайно, це може бути простим збігом, але не можна виключити, що Александров приїжджав в Астрахань саме по його душу. Смерть Гладченка не вважали насильницькою, і цілком імовірно жодних підозр у медиків вона не викликала. Чи то дійсно була природною, чи то отруйники цього разу спрацювали якісно.

Уродженець Дніпропетровщини Володимир Олександрович Гладченко був природженим тренером, хоча за основною професією був авіаінженером, служив у радянській армії, а в 1975 році закінчив Київський інститут цивільної авіації. Заслужений тренер РРФСР і СРСР, почесний громадянин міста Астрахані, він був справжнім фанатом гандболу та створив в Астрахані гандбольну команду, що здатна грати на світовому рівні та пройшла шлях від нижчої ліги до того, щоб 1990-го стати чемпіонкою СРСР із гандболу.

Здавалося б, чим така людина могла перешкодити ФСБ? Але Гладченко непримиренно ставився до допінгу, а кілька років тому, 2017-го, якщо хто пам’ятає, у російському гандболі вибухнув великий допінговий скандал. Мені вже доводилося писати про підозрілі смерті деяких російських чиновників у зв’язку з допінговим скандалом після Олімпіади в Сочі. Не можна виключити, що Гладченко погрожував розкрити якісь допінгові схеми, тож вирішили його прибрати.

Словом, для детективного роману матеріалу достатньо, а для суворого, юридично доказового розслідування, зрозуміло, треба ще копати й копати. Але, сподіваюся, що цей сюжет зацікавить журналістів-розслідувачів. Зараз Bellingcat готує ще одну публікацію про три вбивства за участю отруйників із ФСБ. Нас чекає багато нового й цікавого.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...