Пятница , 26 Апрель 2024
Мир

Путін домігся безпрецедентного посилення впливу на Вірменію та повернення російських військових в Азербайджан – Портников

Володимир Путін заявив, що питання про майбутній статус Нагірного Карабаху “треба буде розв’язати в майбутньому, майбутнім керівникам, майбутнім учасникам цього процесу”

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Таким чином російський президент продемонстрував, що саме врегулювання давнього конфлікту між вірменами й азербайджанцями зовсім не є його метою. Мета – це якраз збереження умов для конфлікту, “збереження статус-кво”.

Читайте також: Вагомий доказ того, що насправді в Карабасі перемогла Росія, а програли Вірменія й Азербайджан

При цьому статус самого Карабаху залишається неврегульованим. Для Азербайджану, як підкреслив його президент Ільгам Алієв, ніякого статусу не існує зовсім.

А для Вірменії продовжує існувати самопроголошена Республіка Арцах зі столицею у Степанакерті. Тільки безпеку території тепер забезпечують не вірменські сили й не утримання районів Азербайджану навколо Карабаху, а російські військовослужбовці – і ще питання, що є надійнышим прикриттям і захистом від можливого застосування сили.

Таким чином Путін продемонстрував, що заморожування карабахського конфлікту й інтегрування в нього російської армії як єдиної гарантки життєздатності самопроголошеної Республіки Арцах і було його головним завданням.

Читайте також: Ми побачили, як Росія й Туреччина насправді ставляться до суверенітету Азербайджану – Портников

Питання тепер не в тому, чи інспірував Кремль черговий виток нестабільності на Кавказі або просто використовував азербайджанську спеціальну операцію. Питання в тому, чого Путін домігся в результаті цієї кровопролитної війни. А домігся він безпрецедентного посилення впливу на Вірменію та повернення російських військових в Азербайджан.

Водночас ми отримали від російського президента відповідь на питання, скільки ж російські війська перебуватимуть у Карабасі. Ні, не п’ять років. І не десять. А принаймні стільки, скільки Путін буде президентом Росії – аби його наступник мав змогу вирішити або розморозити конфлікт – залежно від необхідності.

І ці Путінові наміри, до речі, збігаються з намірами його азербайджанського колеги Алієва, який пообіцяв співвітчизникам, що питання про статус Карабаху не розглядатимуть, поки він є президентом країни. Так що Путін має рацію, коли говорить, що пошуком рішення доведеться займатися “майбутнім учасникам процесу” – сам він у пошуку рішення просто незацікавлений.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...