Пятница , 26 Апрель 2024
Мир

The Guardian: Європа та США ризикують стати “ворогами”

Три американських сенатори-республіканці Тед Круз, Том Коттон і Рон Джонсон цього місяця заявили про те, що магістральний газопровід «Північний потік-2», який має імпортувати російський природний газ до Європи через Німеччину, становить «серйозну загрозу» безпеці США, саме тому будівництво газопроводу має «негайно припинитися», пише британська газета The Guardian.

США вже давно «виступають проти» «Північного потоку-2», аргументуючи це збільшенням залежності Європи від Росії. Берлін довгий час заперечував подібні заяви з боку Сполучених Штатів, вказуючи на те, що Німеччина має право самостійно визначати власну політику, співпрацюючи з ЄС.

Однак, втручання республіканських сенаторів перетворило цю «суперечку» на чергове «протистояння США та Європи».

Дехто вважає, що реакція американців на будівництво «Північного потоку-2» дещо «перебільшена». Після цієї ситуації складається враження, що США почали ставитися до Німеччини як до ворога, а не союзника.

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас заявив про те, що така поведінка Сполучених Штатів відображає «неповагу» до європейських прав та суверенітету.

Представник ЄС з питань зовнішньої політики Йозеп Боррелл також висловив «глибоке занепокоєння з приводу загрози санкцій з боку США проти європейських компаній та інтересів».

Відносини канцлера Німеччини Ангели Меркель з президентом США Дональдом Трампом також є досить «напруженими», адже американський лідер досить «неприязно» ставиться до Меркель.

Ще більше спричинило погіршення відносин між США та Німеччиною рішення Трампа скоротити чисельність американських військ в Німеччині.

Наразі ця «суперечка» між країнами може спричинити лише збільшення «ворожнечі».

Дехто вважає, що США розпочали «систематично залякувати» власних «друзів», замість співпраці з країнами-союзниками.

Для прикладу, санкції США проти Ірану завдали шкоди європейським компаніям, які співпрацюють з Тегераном. Сполучені Штати звинувачують Європу в тому, що вона «допомагає терористам», при тому, що політика Дональда Трампа щодо Ірану лише збільшує напругу на Близькому Сході.

Також, США та Європа мають досить великі «розбіжності» у поглядах на вирішення ситуації з Ізраїлем та Палестиною.

Минулого тижня міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб перебував з візитом у Єрусалимі, намагаючись переконати прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху все-таки розглянути рішення про створення двох держав, натомість Рааб отримав лише «неповагу» з боку ізраїльського лідера, адже Нетаньяху і його «союзник» Дональд Трамп «не надто підтримують» рішення «двох держав».

США намагаються «вберегти Європу від надмірної залежності від Росії», однак Дональд Трамп явно намагається «не засмучувати» російського лідера Владіміра Путіна.

Лідерам ЄС поки залишається сподіватися на перемогу кандидата в президенти США від демократів Джо Байдена, але існує вірогідність, що Трамп повторно переможе.

В такому разі, на Європу чекає подальше погіршення відносин з США. Це є вагомим аргументом для європейських лідерів зміцнити «спільну безпеку», збільшити військові та технологічні можливості. Європа повинна знову об’єднатися і почати думати про спільні інтереси, резюмує газета.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...