Вторник , 23 Апрель 2024
Мир

Російській еліті показують, якою буде країна п’ятого й шостого термінів Путіна – Портников

Арешт у Хабаровську місцевого губернатора Сергія Фургала за підозрою в організації замовних убивств може, на перший погляд, здатися демонстрацією готовності Кремля позбавлятися злочинців на найвищих посадах

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Якби тільки справи не були 15-річної давності, а сам Фургал – один із небагатьох у Росії губернаторів, хто не належить до “Єдиної Росії”. Цей хабаровський підприємець завжди був пов’язаний із ЛДПР Жириновського, а 2018 року виграв вибори в кандидата від “єдиноросів” Власне вже тоді він міг замислитися про неминучість в’язниці.

Читайте також: Як пережити Путіна: найближчі 16 років не віщують спокою

У тому, що Фургал – злочинець, я навіть якось і не сумніваюся. Російська влада – це взагалі союз чекістів і бандитів, а ЛДПР Жириновського завжди була клубом злодіїв і вбивць. Але я не сумніваюся і в іншому: ніякої таємниці для правоохоронних органів у причетності Фургала до вбивств ніколи не було. Просто чекістів і правоохоронців, у середовищі яких Фургал був своєю людиною, ця причетність абсолютно не турбувала. Хід новим розслідуванням дали, коли хабаровський губернатор став викликати незадоволення у Кремлі.

Ситуація прискорилася, коли один із Фургалових попередників на посаді губернатора Хабаровського краю, впливовий у регіоні чиновник Віктор Ішаєв, вступив у конфлікт із Путіновим соратником, головою “Роснєфті” Ігорем Сечіним. Сечін брав участь у розправі над Михайлом Ходорковським, домігся арешту й ув’язнення колишнього міністра економіки Олексія Улюкаєва. А в березні 2019 року дійшла черга й до Ішаєва, який керував Хабаровським краєм понад два десятиліття: його теж заарештували.

Звідтоді Фургалова доля було фактично визначено, адже зрозуміло, що жоден бізнес (і жодні розправи) у регіоні не могли відбуватися без відома й заступництва всесильного губернатора Ішаєва.

Читайте також: Росія може розв’язати війну для відродження СРСР – Портников

Коли Фургала обрали губернатором Хабаровського краю, він стверджував, що “люди бажають змін”. “Люди хочуть обирати собі самі того, кого вони бажають. І не потрібно позбавляти людей цього права”, – говорив Фургал в інтерв’ю Бі-бі-сі.

Його арешт – це Путінів сигнал “декоративним” партіям у російській політиці, ЛДПР і комуністам: не варто використовувати можливе соціальне невдоволення для власного посилення, не потрібно намагатися конкурувати з “Єдиною Росією”.

Комуністи, до речі, отримали свій сигнал: їхній колишній кандидат на виборах президента Сергій Грудінін, який дозволив собі надмірну активність під час кампанії, днями програв черговий суд і може втратити контроль над “Радгоспом імені Леніна”, фактичним господарем якого він був до початку своєї політичної діяльності.

Таким чином російській еліті показують, якою буде країна п’ятого й шостого термінів Путіна – авторитарною державою, у якій ніхто не має право конкурувати ані із самим Путіним, ані з його ставлениками. Тільки Путін, а зовсім не якісь там “люди”, вирішуватиме, кому бути губернатором, кому – чекістом, а кому – придворним бандитом.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.

Сенат США пообещал быстро отправить законопроект о помощи Украине на подпись

Сенат США быстро примет законопроекты, выдвинутые спикером Палаты представителей Майка Джонсона.