Пятница , 29 Март 2024
Мир

США можуть запровадити санкції проти Путіна. Відповідний законопроєкт уже в Сенаті

Учора, 1 липня, до Сенату США внесли перший законопроєкт, який передбачає санкції проти російських громадян, причетних до виплати винагород за вбивство американських солдатів у Афганістані, якщо з’являться докази таких дій Росії. Одним з об’єктів санкцій стане президент Росії Володимир Путін

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Законопроєкт у вигляді поправки до щорічного Акту про оборонні витрати вніс упливовий сенатор-демократ Роберт Менендес. Згідно із проєктом, після отримання звіту американської розвідки з підтвердженням причетності керівництва Росії або підзвітних йому служб про виплату грошей за атаки на військовослужбовців із міжнародного контингенту в Афганістані, президент США повинен буде ввести санкції проти президента Путіна, міністра оборони Росії Шойгу й інших російських офіційних осіб, що мають стосунок до цих винагород. Пропонують заморозити американські активи цих людей і організацій, заборону на їхній вїїзд до Сполучених Штатів. Об’єктами додаткових санкцій можуть також стати близькі до Володимира Путіна олігархи, російські політичні діячі та члени їх сімей.

У заяві сенатора Менедеса йдеться про те, що мета його ініціативи – змусити Росію розплачуватися за свої дії.

Читайте також: Росія пропонувала “Талібанові” гроші за вбивство американських військовиків в Афганістані – NYT

Поки невідомо, чи отримає цей законопроект достатню підтримку законодавців, але кілька чільних членів Конгресу в останні дні виступили із закликами до президента США Дональда Трампа запровадити санкції проти Кремля, якщо повідомлення про те, що Росія оплачувала атаки на американських солдатів в Афганістані, підтвердяться.

У середу спікерка Палати представників Ненсі Пелосі в інтерв’ю телекомпанії MSNBC закликала запровадити санкції невідкладно: “Ми повинні ввести санкції проти Росії, і ми повинні зробити це зараз”.

Тиск на Трампа посилився після публікацій, перша з яких з’явилася в The New York Times. Газета посилалася на кілька неназваних джерел, знайомих із ситуацією.

У повідомленні йшлося про те, що виплати бойовикам за вбивства солдатів міжнародної коаліції здійснювалися в період, коли США та представники талібів вели переговори з урегулювання конфлікту в Афганістані.

Трамп спочатку стверджував, що спецслужби його не інформували із цьому приводу. У президента зазначали, що серед співробітників розвідки не було впевненості в тому, що всі ці відомості про винагороди правдиві.

Читайте також: Черговий вагомий доказ того, що Росія є спонсоркою світового тероризму

30 червня прессекретарка Білого дому Кейлі Макенані заявила, що Трамп не був проінформований “особисто” про ситуацію. Чи отримував президент будь-яку письмову доповідь про ситуацію, речниця не уточнила. У статті The New York Times із цього приводу вказувалося, що Трампові у другій половині лютого чиновники надали свої висновки в письмовому вигляді.

Зараз демократи, а також деякі республіканці ставлять запитання, чи читав президент цей звіт. І якщо він із ним ознайомився, то чому не було жорсткої реакції із Трампового боку.

За відомостями журналістів, американцям вдалося перехопити інформацію, яка свідчить про великі перекази коштів талібам із рахунків, контрольованих російською військовою розвідкою (ГРУ). Були й інші свідчення, зазначає The New York Times.

Росія та представники талібів заперечують існування будь-яких схем винагород за вбивства американських військовослужбовців.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...