Пятница , 29 Март 2024
Мир

Путін іде дорогою знищення білоруської державності – Портников

Президенти Росії та Білорусі сьогодні, 30 червня, зустрілися у Ржеві у важливі для обох дні

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

У Володимира Путіна – референдум щодо змін до Конституції, які повинні забезпечити йому довічне правління й фактичну диктатуру. А в Олександра Лукашенка – чергові президентські вибори, підготовка до яких проходить зовсім не так, як цього хотілося б диктаторові.

Читайте також: Лукашенко розповів про російське втручання у внутрішні справи Білорусі

Тому Лукашенкові потрібні від Путіна бодай якісь економічні преференції – власне, на цих подачках він і живе всі ці 26 років. А Путінові від Лукашенка потрібна … Білорусь. Його цілі щодо цієї країни – як утім і щодо України – визначені й давно артикульовані: “приєднуйтеся до Росії областями”!

Чому областями? А для того, щоби зникла сама можливість відродження білоруської або української державності. Білоруси й українці – це не татари або чеченці, вони “такі ж росіяни”, їм навіть республіки своєї у складі Росії мати не належить. Але якщо від України в результаті поглинання оскаженілою бандою чекістів і шовіністів ще може залишитися кривавий шматок, який Росія не зможе переварити, то від Білорусі не мало б залишитися нічого. Навіть і пам’яті про те, що вона існувала.

Читайте також: Поки Зеленський все ще зазирає Путінові в очі, той продовжує анексію на Донбасі – Портников

І кожен новий етап у розвитку цієї країни Путін використовує для того, щоби наблизитися до своєї мети. Сьогодні в нього вдалий день. Лукашенко, звичайно, викручуватиметься, але він явно стурбований рівнем утоми білорусів від свого правління, активністю опозиційних кандидатів й економічними проблемами. І ще він розуміє, що багато білорусів – шанувальників російських телеканалів і радянського минулого – хочуть не просто нового президента, а нового президента Путіна.

У цій ситуації Путінові важко буде втриматися від спокуси сильно натиснути на свого “єдиного союзника” й обумовити будь-яку допомогу політичними поступками. Звичайно, більшу частину цих поступок Лукашенко пообіцяє зробити після виборів. Від багатьох його обіцянок, як зазвичай, залишиться порожній звук. Але не від усіх. І так Путін зробить ще один крок на дорозі до знищення білоруської державності.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...