Четверг , 28 Март 2024
Мир

Newsweek про подорожі в часи коронавірусу: яке місце в літаку найбезпечніше?

Пандемія коронавірусу змусила всю галузь авіаперевезень приземлитися. А більшість людей не можуть подорожувати через заходи карантину. Пасажирський потік в США станом на понеділок (в День пам’яті) був меншим на 86% у порівнянні з аналогічним днем минулого року.  Про це свідчать останні цифри Адміністрації безпеки транспорту (TSA). Авіакомпанії готуються до обслуговування більшої кількості пасажирів. Але мандрівники бояться заразити коронавірусом, особливо в літаку, де тривалий час доводиться сидіти в одному приміщенні з сотнями інших людей, – пише Newsweek.

В Центрі контролю й профілактики захворювань США зауважують: “Подорожі підвищують ваші шанси підхопити й поширити COVID-19. Ми не знаємо, чи якийсь зі способів подорожувати безпечніший, ніж інші. Однак, аеропорти, автобусні станції, залізничні вокзали й інші зупинки – це все місця, де мандрівники можуть потрапити під вплив вірусу в повітрі й на поверхнях. Це також місця, де важко дотримуватися соціального дистанціювання”.

Чи загроза заразитися справді вища в літаку? Зазвичай ризик підхопити інфекцію в такому місці нижча, ніж в торговельному центрі чи в офісі. Про це кажуть в Міжнародній асоціації повітряного транспорту (IATA). 

“У порівнянні з такими місцями повітря у кабіні сучасного літака змінюється значно частіше, ніж в офісі чи крамниці”, – наголошують в організації.

У випадку більшості сучасних літаків повітря, яке постачається в кабіну пасажирів, або на 100% свіже, або ж складається з суміші свіжого й рециркульованого повітря, яке фільтрується за допомогою фільтрів HEPA. Ці фільтри мають ефективність на рівні 99,97% і вище. Вони усувають віруси так само, як і фільтри в операційних.

“Більшість вірусів й інших мікроорганізмів не поширюються під час польотів через спосіб циркуляції й фільтрації повітря в літаках. Однак, важко дотримуватися соціального дистанціювання під час завантажених рейсів. Доводиться сидіти близько з іншими людьми годинами. Це може підвищити ризик потрапити під вплив коронавірусу, який викликає COVID-19”, – пояснюють в Центрі контролю й профілактики захворювань США. 

“Подорож повітряним транспортом вимагає перебування в черзі на контролі, в терміналах аеропортів, що може призвести до близького контакту з іншими людьми й різними поверхнями”, – додають у відомстві.

У ВООЗ теж підтверджують, що якість повітря в кабіні більшості літаків ретельно контролюється. А вентилятори забезпечують повну заміну повітря в кабіні 20-30 разів на годину.

“Дуже заразні хвороби, такі як грип, частіше поширюються серед пасажирів в ситуаціях, коли система вентиляції на борту літака не працює”, – зауважують в ВООЗ.

Чи є на борту літака найбезпечніше місце? Дотримуватися соціального дистанціювання на борту майже неможливо через те, як розміщені пасажирські крісла. Однак, місце біля ілюмінатора буде трохи кращим, тому що прибирає необхідність контакту з людьми з одного боку. Але, звісно, навіть тут потрібно пам’ятати про небезпеку контактів з поверхнями.

“Передача інфекції може відбутися між пасажирами, які сидять в одній частині літака. Зазвичай це відбувається через кашель, чхання чи дотик (прямий чи з посередництва поверхні). Тут ситуація нічим не відрізняється від інших випадків, коли люди перебувають близько один до одного, наприклад, в протязі, автобусі чи театрі”, – пояснюють в ВООЗ. 
Цього місяця в США голова комітету Палати представників з питань транспорту Пітер ДіФазіо закликав всі авіакомпанії країни не продавати квитки на місця посередині. Він написав спеціального листа всім авіаційним профспілкам, попросивши їх віддати пріоритет безпеці і здоров’ю пасажирів, а не доходам галузі. Деякі авіакомпанії пропонують мандрівникам викупити місце посередині, щоб збільшити дистанцію з сусідом.

Як скоротити ризик зараження на борту літака? Тут поради такі ж, як і у випадку заходів безпеки у будь-якому людному місці.

“Існують прості кроки, які допоможуть скоротити ризик підхопити хворобу під час подорожі. Вони включають дотримання гігієни рук шляхом їх частого миття з милом або обробки за допомогою дезінфекторів на основі спирту, а також утримання від дотиків до свого обличчя, особливо очей, носа і рота”, – пояснюють в Міжнародній асоціації повітряного транспорту.

“Не варто вирушати в подорож, якщо ви погано почуваєтеся. Якщо ж симптоми респіраторної хвороби з’явилися під час чи після поїздки, варто звернутися по медичну допомогу й розповісти про свою подорож своєму лікарю. Більшість урядів пропонують чіткі інструкції в таких випадках”, – додають в організації.

“Щоб мінімізувати ризик передачі інфекції, мандрівники, які почуваються недобре, особливо якщо у них підвищена температура, повинні відкласти свою поїздку до одужання. Люди з відомими активними інфекційними хворобами не повинні подорожувати повітряним транспортом. Авіалінії повинні не дозволяти ступати на борт пасажирам, які здаються зараженими такими хворобами”, – радять в ВООЗ.

unian.ua

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...

Почему Европейский Союз продолжает склоняться к политике победы над Россией?

Лидеры Европейского Союза всё больше соглашаются с политикой победы.