Четверг , 28 Март 2024
Мир

BBC: Мафія робить Італії пропозицію, від якої після COVID-19 вона не може відмовитись

На острові Сицилія брат одного з місцевих мафіозі роздає їжу бідним у районі Палермо. 

“Люди обступають мене, вони плачуть, коли говорять зі мною по телефону. Вони кажуть, що у їхнім дітям нічого їсти. Одна молода жінка телефонує мені кожного дня. У неї 5 дітей і вона не знає, як їх прогодувати”, – сказав чоловік журналістам BBC. 
Він не зізнається, чи сам належить до мафії. Але говорить, що якщо бути мафіозі означає допомагати людям, тоді він “гордий бути мафіозі”. Коронавірус – нове лихо. Але роздача пакунків з їжею нужденним – це стара тактика мафії.

“Мета в тому, щоб заробити довіру й виступити в ролі альтернативи державі”, – сказав BBC слідчий Нікола Граттері, який займається розслідуваннями проти мафії й обіймає посаду голови прокуратури в місті Катандзаро у Калабрії. За його словами, італійська організована злочинність намагається зміцнити базу своїх прихильників. 
Економіка Італії багато років була в поганому стані. Рівень безробіття був високим, а економіка зростала повільно. Карантин поставив частину італійців на межу відчаю. Але приймати найменшу допомогу від мафії надзвичайно небезпечно.
“Мафія ніколи не робить нічого з великодушності. Для них таке поняття просто не існує. Вони знають лише підхід, коли рука руку миє”, – сказала Енца Рандо, яка працює на організацію з боротьби проти мафії. 
Спочатку злочинці нічого не просять за свою допомогу. Але вони обов’язково попросять послугу у відповідь в певній формі. Чоловік на ім’я Марселло володіє рестораном у центрі Палермо, який йому довелося зачинити в березні. Підприємець чекає, коли йому зроблять пропозицію, від якої він не зможе відмовитися. За його словами, все відбувається дуже прямолінійно. Член мафії стукає в двері і пропонує викупити бізнес. В цей же момент починаються торги. Потім хтось перераховує чстину грошей на банківський рахунок, а решту продавець отримує готівкою.

“Зараз мій бізнес тоне. І в такій ситуації коли хтось кидає рятувальне коло, можна або потонути зі своїми ідеалами, або ж пливти”, – сказав бізнесмен. 
Але колишній сицилійський мафіозі Гаспаре Мутоло наголошує, що рано чи пізно мафія повернеться, щоб забрати своє. Мутоло став ключовим свідком у десятках кримінальних справ.
“Саме так я зазвичай і працював. Я завжди старався бути приємним, здаватися щедрим. Я ніколи не демонстрував своїх справжніх думок. Але повірте, я був злочинцем, який вбив більше 20 людей”, – сказав Мутоло. 
Він спілкувався з журналістами BBC з таємного місця, де його захищає поліція. Колишній злочинець цілими днями малює. На його картинах часто можна побачити щупальці мафії, які тягнуться до громад. Мутоло розповідає, що коли він “допомагав” нужденній сім’ї, всім було начхати, хто він насправді.

“Коли ваші діти плачуть, тому що на столі немає їжі, чи коли ваш бізнес от-от збанкрутує, ви не думаєте про наслідки отримання допомоги від поганих людей. Ви думаєте про виживання”, – пояснив він, додавши, що пізніше під час місцевих виборів він підходив до людей, яким допоміг і казав: “Ciao bella, пам’ятаєш мене? Я допоміг тобі, коли тобі було це потрібно. Тепер мені потрібна твоя допомога. І все, що я прошу – це проголосувати за ось цього кандидата”. 
За словами Мутоло, у мафії є виділені гроші, які витрачають у випадку початку кризи. 
“Вони значно ефективніші, ніж держава, коли потрібно допомагати нужденним”, – сказав колишній злочинець.

Антоніо і його дружина Франческа тримають м’ясну крамницю у невеликому місті в Апулії на півдні Італії, яке постраждало від карантину. Кілька днів тому один з їхніх постійних клієнтів прийшов і запропонував позику готівкою, щоб допомогти їхньому бізнесу.

“Ми подивилися один одному в очі. Наші серця завмерли, ми зразу усвідомили, що відбувається”, – сказав Антоніо. 
Він і його дружина відмовилися від пропозиції. Але позики – це ядро бізнесу мафії. За словами Граттері, банди дають гроші, а потім “починається повільна агонія”.

“Кінцева мета мафії не заробити гроші, а захопити бізнес, щоб відмивати через нього гроші”, – пояснив він. 
З початку карантину кількість звернень до лінії допомоги в Італії, яка підтримує жертв вимагання, зросла на 100%. Особливо дзвінків побільшало від дрібного бізнесу. 
“Якщо уряд Італії не зможе допомогти цим людям, вони потраплять в обійми мафії”, – сказав Аттіліо Сімеоне, який працює на лінію допомоги.

Через пандемію коронавірусу світ опинився на порозі найбільшого обвалу з часів Великої депресії. І багато італійців будуть в скрутному становищі. 
“Це найбільш сприятливий час для мафії. Зараз головне – це час”,  – сказала Енца Рандо.

Вона, як і багато експертів у сфері боротьби з мафією, закликає уряд Італії зробити безпечні позики доступними для людей і бізнесу раніше, ніж мафія запропонує їм свою готівку. Рим каже, що готовий позичити нужденним бізнесменам до 25 тисяч євро. Але власник ресторану Марселло не збирається просити позику в уряду. 
“Її буде неможливо повернути. Всі крамниці, які відкриються, будуть змушені дотримуватися правил соціального дистанціювання. Це означає менше клієнтів і менше грошей”, – пояснив він.

За його словами, всі власники ресторанів, яких він знає, думають так само. Вони думають, що продати свій бізнес мафії швидко і без зайвих питань – це найкращий вибір для них.

unian.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...

Почему Европейский Союз продолжает склоняться к политике победы над Россией?

Лидеры Европейского Союза всё больше соглашаются с политикой победы.

Как Европейский Союз планирует перевести экономику на военные рельсы?

Европейский Союз выразил намерение поставить свою экономику на "военные рельсы".