Пятница , 29 Март 2024
Мир

The Guardian: Східна Європа постраждала від коронавірусу менше, ніж Західна, чому?

Дивлячись на мапу поширення коронавірусу в Європі можна сказати точно одне: багатші країни Західної Європи постраждали від хвороби більше, ніж східна частина ЄС. І винятків майже немає. 

Порівняння даних різних країн може бути не простим завданням. І багато факторів можуть викривити реальні цифри. Різниця між рівнями зараження на Заході з одного боку і в Центрі і на Сході з іншого настільки разюча, що її неможливо ігнорувати. Про це пише The Guardian. Навіть у тих країн центрально-східного регіону, які найбільше постраждали, співвідношення хворих і померлих на мільйон населення значно нижчий, ніж в Західній Європі. Приміром, Словаччина зафіксувала лише 1413 випадків зараження і 25 смертей. У сусідній Австрії, яка нібито добре розібралася з хворобою на своїй території, ці цифри вищі в 10 і 20 разів відповідно.

Низка факторів могли вплинути на таку ситуацію. Приміром, в Східній Європі середня тривалість життя менша, тож і менше людей, яких можна віднести до групи ризику. Також авіасполучень з Китаєм менше, тести теж проводяться не так масштабно. Крім того, деяким країнам могло просто пощастити. Мешканці всієї Європи зараз зобов’язані носити маски. Але Чехія і Словаччина ввели це правило дуже рано, намагаючись стримати поширення коронавірусу.

Найважливішою причиною видання називає, однак, швидке запровадження карантину в Центральній і Східній Європі. У березні у Великій Британії й інших країнах Заходу ще проводилися масові зібрання й події. Але уряди східних країн, дивлячись на події в Італії, вже запроваджували карантин. У багатьох місцях страх через погане фінансування й забезпечення систем охорони здоров’я швидко переріс в рішучість.

“Такі країни, як Швеція і Велика Британія, мали більше відчуття, що у них є можливість зважити низку політичних виборів, а не просто потрапити в ситуацію, в якій їм потрібно боротися з абсолютним крахом систем охорони здоров’я”, – сказав політолог Бен Стенлі.

Це змусило населення Східної Європи виконувати розпорядження влади. В регіоні було менше незгодних голосів на відміну від Західної Європи і США.

 

“Саме відчуття вразливості нашої системи охорони здоров’я змусило людей дотримуватися карантину. Це все тому, що ніхто не вірить системі”, – пояснив політолог з Болгарії Іван Крастєв.

unian.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...