Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

Що відомо про лабораторію в Ухані, яку Трамп звинуватив у витоку коронавірусу?

Президент США Дональд Трамп і держсекретар Майк Помпео запевнили, що коронавірус, який завдав руйнівного впливу на економіку світу та призвів до смерті більш ніж 250 тис. людей, походить з лабораторії у китайському місті Ухань, де наприкінці минулого року спалахнула епідемія. Китай різко заперечив таку можливість, а наукова спільнота вказала на цілком природне походження вірусу.

CNN зібрали ключові відомості про лабораторію в Ухані. Бабель переказує головне.

Національна лабораторія біобезпеки, з якої за словами Трампа походить коронавірус, підпорядкована Уханьському інституту вірусології – філії державної Китайської академії наук. Насьогодні це єдина лабораторія в країні, що має найвищий рівень біологічної безпеки (BSL-4), що дозволяє працювати з інфекційними матеріалами високого ризику – тобто такими, що легко поширюються, викликають важкі захворювання і проти яких немає ефективного лікування. Саме такими інфекціями є вірус Ебола, чума, а також коронавіруси.

Дослідна установа була створена після спалаху тяжкого гострого респіраторного синдрому (SARS), що вдарив по Китаю та іншим азійським країнам у 2002-2003 роках. Нова лабораторія дозволяла краще підготуватися до майбутніх епідемій – її обладнання дозволяє діагностику, досліди, розробку ліків і вакцин від нових патогенів. Лабораторію побудували завдяки допомоги Франції, вона запрацювала у 2018 році і була представлена як національна гордість Китаю.

З того часу в лабораторії працює команда вірусологів під керівництвом Ши Чженлі, яка роками досліджувала коронавіруси в кажанів. У лютому цього року вона підготувала доповідь для журнала Nature, в якому резюмувала, що новий коронавірус генетично на 96% збігається з іншими коронавірусами, які вона виявила в кажанів на півдні Китаю.

Досягнення лабораторії у вивченні коронавірусів, а також сусідство з м’ясним ринком, де, за однією з версій, заразився нульовий пацієнт, породили купу чуток і конспірологічних теорій всередині Китаю на самому початку пандемії – за кілька місяців до того, як Трамп висунув свою версію зв’язку коронавіруса з уханьською дослідною установою.

За однією з ранніх чуток, кажан вкусив дослідника і заразив його коронавірусом. За іншою, нульовим пацієнтом був випускник Уханьського інституту вірусології. Конспірологічні теорії зводилися до того, що лабораторія співпрацює з китайськими військовими, які розробляють біологічну зброю, а вірус випадково потрапив назовні. Жодних підтверджень ці чутки і теорії не мали, проте вони виявились настільки популярними, що Ши Чженлі у лютому заприсяглась своїм життям у відсутності зв’язку спалаху коронавірусу з лабораторією.

У середині квітня лабораторія знов опинилась у центрі уваги через публікацію у Washington Post, в якій йшлося про слабкість безпеки установи зі слів джерела у Держдепі США. Після цього американський уряд заговорив про можливість виникнення вірусу в лабораторії та його випадковий витік. При цьому розвідка переконувала, що вірус не є рукотворним чи генетично модифікованим. Згідно з даними розвідок Австралії, Нової Зеландії, Канади і Великої Британії коронавірус ймовірніше за все походить з китайських ринків.

thebabel.com.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...