Суббота , 27 Апрель 2024
Мир

CNN: “Мисливці на віруси” знайшли предка COVID-19 ще в 2013 році

Перш ніж увійти в печеру, невелика група вчених одягають захисні костюми, маски і товсті рукавиці, щоб вкрити кожен сантиметр своєї шкіри. Контакт з випорожненнями кажанів може поставити їх під вплив потенційно найбільш смертельних і досі не відомих світу вірусів. 

Зі спеціальними ліхтариками на головах, вчені розставляють свої сітки біля входу темної печери. Вона входить в розгалужену мережу печер на південному заході Китаю в провінції Юньнань. Після цього вчені терпляче чекають темряви. Коли сонце сідає, тисячі кажанів вилітають з печери в пошуках їжі, але на шляху потрапляють в сіті, – пише CNN. 
Вчені обережно занурюють кажанів у сон за допомогою легкої анестезії, перш ніж взяти зразок крові з вен на їхніх крилах.
“Ми також беремо фекальні мазки і збираємо послід”, – сказав голова американської неурядової організації EcoHealth Alliance Пітер Дашак. Його організація спеціалізується на виявленні нових вірусів для запобігання пандемій. 

Дашак – мисливець на віруси. За останні 10 років він відвідав понад 20 країн, намагаючись не допустити спалах нових великих пандемій через пошуки нових патогенів у печерах з кажанами. А точніше, він шукає нові коронавіруси. Знахідки Дашака і таких, як він, потрапляють у відкриту бібліотеку всіх відомих тваринних вірусів. З цієї бібліотеки вчені можуть використати зразки, щоб передбачити, які штами найбільш вірогідно перекинуться на людей. Це допомагає попередити нові пандемії на зразок COVID-19.
“Ми зібрали більше 15 тисяч зразків, що призвело до ідентифікації близько 500 нових коронавірусів”, – сказав він.

І однією з таких знахідок був вірус, виявлений у печері в Китаї у 2013 році. Він вірогідно був предком COVID-19. До епідемії SARS в 2003 році дослідження коронавірусів не привертали великої уваги. 
“Їх не розглядали як привабливу гілку медичних досліджень”, – каже вірусолог з Сінгапуру Вонг Лінфа, який розробляє інструменти для аналізу зразків, зібраних організацією EcoHealth Alliance. До того часу лише два людських коронавіруса були ідентифіковані. Обидва патогена вперше виявили ще в 1960-х роках. А потім в 2009 році з’явився проект Predict. Його фінансує USAID, а керує ним Каліфорнійський університет спільно з EcoHealth Alliance, Смітсонівським інститутом, Товариством охорони дикої природи США і компанію Metabiota, яка розробила систему відстеження епідемій.

Проект отримав завдання ідентифікувати й реагувати на нові тваринні збудники захворювань включно з коронавірусами, перш ніж вони почнуть заражати людей. За 10 років свого існування Predict отримав близько 200 мільйонів доларів фінансування. Завдяки йому були ідентифіковані ще п’ять коронавірусів, здатних заражати людей. Серед них і COVID-19. Дашак каже, що кажани переносять близько 15 тисяч коронавірусів. І лише кілька сотень з них наразі відомі науці. 
Його організація зосередила свою увагу на південно-західній частині Китаю, а саме на системі вапнякових печер в провінції Юньнань, відомій своєю великою популяцією кажанів. 
“Спочатку ми почали дослідження в Китаї, тому що шукали там джерело SARS. Але потім усвідомили, що там сотні інших небезпечних коронавірусів. Тому ми змінили свою увагу на них”, – пояснив мисливець на віруси. 
CNN пише, що коли COVID-19 тільки з’явився, вірусолог з Уханьського інституту вірусології Ши Чженлі одразу порівняла його з базою даних, в яку входять 500 нових коронавірусів, знайдених EcoHealth Alliance. І це дало результат. 
“Новий коронавірус збігався зі зразком, взятим у кажана-підковика в печері Юньнаня в 2013 році. Вони на 96,2% були ідентичними”, – розповів Дашак.

Це означає, що знайдений 7 років тому вірус був або предком того, який зараз спричинив пандемію, або ж це його дуже близький родич. 
“Дуже вірогідно, що була тварина-посередник, яка дозволила вірусу перестрибнути на людей, на що вказують 3.8% різниці в геномі”, – додав вчений. 
Знання про те, звідки взявся новий вірус і як він почав заражати людей – це дуже важлива інформація. Вона дозволяє виявляти епідеміологічну загрозу на ранній стадії й вжити заходів, щоб запобігти поширенню хвороби. У випадку COVID-19 знання про те, звідки взявся вірус, допоможе вченим зрозуміти, як він мутував і став небезпечним для людей. Це може допомогти зупинити потенційні спалахи у майбутньому. 
Вже був подібний прецедент. В січні 2019 року Школа громадського здоров’я Колумбійського університету спільно з EcoHealth Alliance оголосили, що виявили кажана в Ліберії, який був носієм заїрського штаму еболи. Цей вірус спричинив епідемію в Західній Африці в 2013-2016 роках. Таким чином, було виявлене вірогідне джерело епідемії, яка вбила 11 тисяч людей

unian.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...