Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

Як успішно боротися з коронавірусом: приклади Тайваню, Німеччини й інших

Кожна держава бореться з пандемією коронавірусного захворювання COVID-19 по-різному, але на загальному тлі деякі з них особливо вирізняються успіхами у стримуванні інфекції. Наприклад, Тайвань привертає увагу відсутністю нових випадків заражень, Німеччина – відносно низьким рівнем смертності, а Ісландія – «агресивним» тестуванням на вірус.

Тайвань: жодних нових випадків

  • Раннє і швидке реагування
  • Центр координації
  • Доступна медицина
  • Роль технологій

14 квітня Тайвань заявив, що більш ніж місяць не має нових випадків коронавірусного захворювання. За весь час епідемії там зареєстрували 395 інфікованих і 6 загиблих. Населення острова – майже 24 мільйони.

І все це – зовсім поруч із материковим Китаєм. Приклад Тайваню швидко назвали успішним для інших і «одним із найкращих у світі».

Причиною успіху острова називають ранні й ефективні превентивні методи. Поки більшість держав світу чекали на «прихід» і загострення пандемії, Тайвань уже 31 грудня 2019 року – як тільки-но дізнався про ситуацію в материковому Китаї – запровадив перевірки для приїжджих із Уханю, тодішнього світового епіцентру коронавірусу.

У січні Тайвань направив у материковий Китай групу дослідників для пошуку фактів. До кінця січня в Тайбеї створили спеціалізований управлінський центр для кращого стримування епідемії. Він координував прикордонний контроль, карантини, ресурси, виявлення неправдивої інформації й формулювання економічної політики. 26 січня Тайвань став першим, що заборонив рейси з Уханю.

Важливим нюансом називають і те, що люди на Тайвані можуть собі дозволити медичні послуги – система медичного страхування там охоплює 99% населення, і там звертаються до лікаря не вагаючись.

Вирішальну роль відіграв добрий обмін інформацією, кажуть оглядачі. Наприклад, як і в більшості азійських держав, це перш за все технології. Інфіковані тримали зв’язок із відповідними органами через мобільні застосунки. У телевізорі годинами крутили інформаційні ролики про вірус – як він передається і що треба робити. В багатьох громадських місцях перевіряли температуру.

Повернення нової хвилі там не виключають, так само як і не вважають, що заходи протидії гарантовано залишили проблему коронавірусу позаду. І тим не менш, на сьогодні Тайвань називають одним із найуспішніших прикладів стримування COVID-19.

Німеччина: «аномально» низька смертність

  • Якість медицини
  • Активне тестування
  • Низький вік інфікованих

Німеччина – одна з найбільш уражених коронавірусом держав у світі. За кількістю офіційно виявлених інфікованих вона на четвертому місці – 134 753 людей в цій державі захворіли, 3 804 – померли. Коефіцієнт смертності на цей час – 2,8%.

Якщо порівняти Німеччину з «сусідами» у списку уражених держав, можна побачити, що це відносно низький показник. Скажімо, у Франції, за офіційними даними, на 134 582 інфікованих 17 188 смертей – тобто смертність перевищує 12%.

Смертність у Німеччині оглядачі ще в березні назвали «аномально» низькою. Серед можливих причин – низький середній вік заражених, який менший за 46 років, на відміну від Італії, де середній вік вік заражених – 63 роки.

Німці, як стверджують експерти, також проводять дуже велику кількість тестувань і таким чином виявляють і тих, хто переносить інфекцію, не маючи при цьому симптомів, і одразу їх ізолюють. Цю тактику широко визнають ефективною для будь-якої країни.

У Німеччині є необхідний ресурс для тестування тисяч людей щотижня. Активне тестування широко пов’язують із успішним стримуванням поширення коронавірусу в багатьох країнах

Не останню роль у нижчих показниках смертності відіграє якість німецької медичної системи, погоджуються експерти. За деякими даними, в Німеччині було близько 29,2 ліжка для інтенсивної терапії на 100 000 осіб, що більше ніж удвічі перевищує число в 12,5 ліжок в Італії. Під час спалаху в Італії критично не вистачало ні місць, ні техніки, ні персоналу.

Вкрай важливу роль у порятунку життів відіграє і наявність медичного обладнання, такого, як апарати штучної вентиляції легень, від яких залежить життя людей у критичному стані. На початку епідемії в Італії апаратів штучної вентиляції легень, за даними Міністерства надзвичайних ситуацій країни, було близько 5 тисяч. У Німеччині, для порівняння, їх було 10 тисяч, і вони замовили ще 25 тисяч, які поставлятимуть протягом року.

Південна Корея: акцент на технології

  • Відстеження інфікованих
  • Раннє реагування
  • Поширене тестування

«Південна Корея пропонує урок найкращих практик» – із таким заголовком виходить стаття у виданні Foreign Affairs – не єдина у цьому дусі серед західних ЗМІ.

У цій державі широко використали інформаційні технології. Коли пасажири прилітають у міжнародний аеропорт столиці, їм не лише вимірюють температуру, але й просять завантажити застосунок для самодіагностики від Міністерства охорони здоров’я.

Люди повинні використовувати його щодня, щоб повідомляти про будь-які симптоми COVID-19. Пересування інфікованих відстежують, повідомляючи іншим про місце їхнього перебування, мовиться у статті.

Якби таке суворе стеження зробили у США, людям би це точно не сподобалося, припускають автори, – адже це суперечить західним принципам охорони приватності.

Станом на 16 квітня Південна Корея має 10 613 інфікованих, 229 померлих. Перші випадки там виявили 20 січня і довго не зволікали, перш ніж почати виробляти тести. 23 лютого в країні запровадили надзвичайний стан.

У США і Південній Кореї одночасно виявили перші випадки захворювання. І при цьому США на цей день, на відміну від Південної Кореї, мають 639 664 інфікованих і понад 30 000 померлих.

У Південній Кореї також роблять велику кількість тестів на вірус. Тестові набори, здатні виявляти результати за шість годин, щодня проводили більш ніж на 20 000 осіб.

Там навіть створили мережу державних і приватних лабораторій, а також десятки мобільних центрів, де люди з симптомами можуть перевірити наявність інфікування.

Такий підхід пов’язують із вивченням Кореєю уроків минулого. Під час спалаху близькосхідного респіраторного синдрому (MERS) у 2015 році саме в цій країні була найбільша кількість хворих після Саудівської Аравії. Тож тут мали певний досвід реагування, зауважують оглядачі.

Ісландія – лідер тестувань

  • «Агресивне» тестування

На думку більшості оглядачів, Ісландія найкраще впоралася з завданням тестування населення на коронавірус на душу населення. Країна провела тестування понад 36 000 людей, що становить 10 відсотків її населення.

«Це робить Ісландію світовим лідером тестування на душу населення – у 10 разів більше, ніж Південна Корея, яка здобула дуже високу оцінку в усьому світі за те, що швидко діяла у тестуванні своїх людей на поширення вірусу», – пише медіакомпанія France 24.

Таке «агресивне» тестування в Ісландії, очевидно, допомогло уповільнити поширення вірусу, дозволяючи органам охорони здоров’я виявляти безсимптомних людей, які при цьому є розповсюджувачами вірусу.

«Ісландія подала зразковий приклад того, як вправитися з пандемією, що насувається», – мовиться у статті.

Безсимптомні інфіковані становлять особливий виклик, адже ці люди самі можуть не відчувати жодних проявів хвороби і при цьому передавати вірус іншим людям.

Станом на 16 квітня в Ісландії було зареєстровано 1727 інфікованих і 8 смертей.

 

radiosvoboda.org

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...