Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

У Польщі через COVID-19 пропонують продовжити каденцію Дуди до семи років

У Сеймі Польщі направлено до першого читання законопроєкт правлячої коаліції, який передбачає внесення змін до Конституції країни щодо продовження на два роки – до семи років – терміну президентської каденції.

Як зазначають автори законопроєкту з коаліційної партії “Порозуміння”, ця ініціатива пов’язана з епідемією коронавірусу і складністю проведення президентських виборів у травні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Посилення стабільності щодо виконання функцій президента під час каденції (глави держави – ред.) викликане небаченою небезпекою для правової та громадської безпеки громадян Речі Посполитої, що пов’язано із загрозою COVID-19. Відтак, проєкт змінює час нинішньої каденції президента”,- йдеться в обґрунтуванні до законопроєкту.

Документом передбачається внесення змін до 127-ї статті Конституції країни, яка у запропонованому вигляді передбачатиме, що президент Польщі обиратиметься на “одну семирічну каденцію”.

Це положення стосуватиметься і чинного президента Анджея Дуди, каденція якого завершується 6 серпня цього року. Тим самим, у законопроєкті передбачається скасування травневих президентських виборів у Польщі.

Для внесення змін в Конституцію Польщі потрібно, аби його підтримали 2/3 складу Сейму (307 депутатів з 460-ти депутатів нижньої палати парламенту), а також Сенат країни. Для цього правляча Об’єднана правиця повинна заручитися підтримкою опозиційних сил як в Сеймі так і Сенаті країни.

Станом на сьогодні найбільші опозиційні партії у парламенті виступають проти продовження каденції президента Дуди шляхом внесення змін до Конституції. Як альтернативний варіант вони пропонують запровадити у країні стан стихійного лиха, що автоматично означатиме відкладення виборів на щонайменше 90 днів від його завершення. На цей час автоматично продовжується і каденція президента.

Як відомо, на розгляді Сенату країни зараз перебуває ще один законопроєкт правлячої коаліції: щодо запровадження кореспонденційного (поштового – ред.) голосування під час травневих президентських виборів. Опозиція та ряд експертів переконані, що проведення кореспонденційного голосування у ситуації пандемії коронавірусу є небезпечним для життя та здоров’я людей. Крім того, вони вважають незаконним внесення змін до виборчого кодексу у ході виборчої кампанії.

Згідно з попередніми планами, президентські вибори в Польщі мають відбутися 10 і 24 травня.

ukrinform.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.