Пятница , 26 Апрель 2024
Мир

У Нідерландах створили нейромережу для пошуку небезпечних астероїдів

Вчені Лейденського університету (Нідерланди) розробили і навчили нейромережу Hazardous Object Identifier (DOI), яка здатна шукати потенційно небезпечні астрономічні об’єкти.

Як повідомляє Naked Science, стаття про створення та випробування HOI опублікована в журналі Astronomy & Astrophysics.

Зазначається, що астрономи відстежують рух потенційно небезпечних астрономічних об’єктів (ПНАО), розміри яких перевищують 100 метрів, а траєкторія може пройти до нас ближче, ніж п’ять відсотків відстані до сонця (в межах 20 орбіт Місяця). На сьогодні відомо 2044 таких об’єкти, і вчені час від часу виявляють нові. 

Система HOI здатна допомогти астрономам з пошуками. Вона реалізована з використанням суперкомп’ютера Лейденського університету ALICE, а також нейромережі, що працювала на звичайному лептопі.Вже на першому етапі HOI визначив 11 нових потенційно небезпечних об’єктів. 

Суперкомп’ютер дозволив обрахувати траєкторії планет Сонячної системи протягом наступних 10 тисяч років. Виходячи з цього він встановив і можливі траєкторії астероїдів, готових зіткнутися з Землею. Результати комп’ютерної симуляції використовувалися для навчання нейромережі, яка мала знаходити подібні патерни руху в траєкторіях справжніх навколоземних астероїдів.

Ефективність навченої нейромережі науковці перевірили на реальних даних і визначили 90,1 відсотка потенційно небезпечних астероїдів, ідентифікованих в базах NASA. Були знайдені і нові можливі ПНАО – одинадцять об’єктів, які можуть зблизитися з землею між 2131 і 2923 роком. Розробники впевнені, що точність роботи HOI найближчим часом вдасться підвищити, і вже працюють над цим завданням.

unian.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...