Суббота , 20 Апрель 2024
Мир

Влада тиснула на іранських журналістів після катастрофи літака МАУ — правозахисники

Іранська влада заважала журналістам своєї країни висвітлювати події після катастрофи українського літака МАУ 8 січня. Журналістів допитували, вимагали закрити свої соцмережі, їм також погрожували затриманням.

Про це йдеться в заяві «Репортерів без кордонів».

За інформацією правозахисників, після 8 січня співробітники розвідки, які працюють на Корпус вартових ісламської революції чи Міністерство розвідки, допитали щонайменше 21 журналіста. Нікого з них не затримали.

Втім роботодавці попередили журналістів про те, що «потрібно слідкувати за тим, що пишете у соцмережах». Деяким журналістам довелося закрити свої сторінки в Instagram, Twitter та Facebook, чи перестати писати там.

«Під тиском видання досі публікують лише інформацію, яка «підтверджує» загальну позицію режиму, зокрема Верховного лідера Алі Хаменея. Жодного інтерв’ю з родичами жертв катастрофи не опублікували», – зазначили в організації.

Як пишуть правозахисники, співробітники розвідки обшукали будинки та офіси деяких журналістів, вилучили комп’ютери, мобільні телефони, документи та записи. Тепер журналісти очікують, що їх викличуть на допит.

Після того, як іранська влада визнала, що збила літак, 80 журналістів видали спільну заяву. Вони висловили жаль з приводу того, що допомогли поширити державну брехню.

«Всі газети, за погодженням з державним радіо і телебаченням, та за відсутності будь-якого незалежного розслідування, повторили цю велику брехню, а потім зазнали образ і зневаги, коли увесь світ дізнався правду», – написали журналісти.

hromadske.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Собственность российских олигархов представляет угрозу безопасности Финляндии

Олигархи РФ, которые владеют недвижимостью на территории финского государства могут сотрудничать с...

Грузинские митингующие требуют немедленной встречи с премьером

Митингующие в Тбилиси против принятия законопроекта об иноагентах потребовали встречи с премьер-министром...

Израильские истребители атаковали базы “Хезболлы” в Ливане

Военная авиация Израиля инициировала атаки по двум базам террористической организации "Хезболла", находящихся...

Негативные последствия атаки Ирана на переговоры о прекращении огня Израиля с ХАМАС

На территории Израиля сообщили про отказ группировки ХАМАС от последнего поступившего предложения...