Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

Сенат США проведе фінальне голосування щодо імпічменту Трампу

Члени сенату – верхньої палати Конгресу США – запланували на середу фінальне голосування за статтями імпічменту президенту США Дональду Трампу.

Щоб усунути президента з посади, необхідні голоси двох третин сенаторів. Оскільки більшість в сенаті США сьогодні належить республіканцям, найімовірніше, на цьому етапі процедуру імпічменту буде заблоковано.

Таким чином, сенатори поставлять крапку в цій справі.

Як повідомляють західні ЗМІ, голосування заплановано на 16:00 за місцевим часом.

Судовий розгляд у сенаті в рамках процедури імпічменту Трампу почався 21 січня цього року.

Його зосереджено на двох пунктах обвинувачення, раніше затверджених на голосуванні в палаті представників – зловживанні владою і перешкоджанні розслідуванню, яке проводив Конгрес.

Згідно з резолюцією, яка регламентує проведення судового розгляду, в розпорядженні команди Трампа і демократичних “менеджерів з імпічменту”, що протистоять їй, було по три дні, щоб виступити зі своїми аргументами в рамках судового процесу. Протягом цих трьох днів кожна зі сторін мала можливість протягом максимум 24 годин викладати свою позицію на слуханнях.

Потім сенатори протягом 16 годин могли виступити і задати свої питання і щодо справи.

Після цього в сенаті почалися дебати з питання виклику свідків.

Верхня палата конгресу США проголосувала проти виклику нових свідків на слухання в рамках процесу імпічменту президенту, що істотно прискорило завершення процесу імпічменту.

За виклик свідків висловилися 49 сенаторів, а проти – 51.

Ініціативу запросити додаткових свідків висунули демократи, республіканці ж, навпаки, виступали проти неї, щоб швидше завершити процес імпічменту.

В ході судового процесу прокурорами в сенаті виступали сім “менеджерів імпічменту” від палати представників США. До їх числа потрапили, зокрема, голова комітету з розвідки палати представників Адам Шифф і голова юридичного комітету Джеррі Надлер. Саме Шифф і Надлер були серед основних дійових осіб при розгляді теми імпічменту президенту в Палаті представників.

Сенатори ж у даному випадку є присяжними.

Команда захисту Дональда Трампа раніше повідомляла, що схвалені Палатою представників статті імпічменту “конституційно недійсні”, і обвинуватила демократів у “зухвалій і незаконній спробі” скасувати результати президентських виборів 2016 року. За їхніми словами, “ця вкрай упереджена і безрозсудна одержимість імпічментом президента почалася ще до його обрання, і триває й донині”.

Демократи ініціювали процедуру імпічменту щодо президента 24 вересня 2019 року, після того, як американський інформатор висловив стурбованість у зв’язку з телефонною розмовою Трампа з українським президентом Володимиром Зеленським, яка мала місце 25 липня. Під час розмови Трамп закликав Зеленського почати розслідування щодо екс-віце-президента США Джо Байдена і його сина Гантера, а також передбачуваного втручання в американські вибори 2016 року з території України.

interfax.com.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.