Четверг , 28 Март 2024
Мир

Найманці «Вагнера» входять у бізнес-модель Кремля

Троє чоловіків у масках співали пісню в пустелі Сирії. Слова були приблизно такими: «Я з плеча зніму автомат, застрелю сина, застрелю і мати». Обезголовивши чоловіка, росіяни хвалили один одного, а потім підпалили труп…

Нещодавно російська «Новая газета» опублікувала розслідування щодо цього випадку. А саме відео з’явилося в інтернеті в кінці минулого тижня. Висновок: троє головорізів, найімовірніше, були найманцями з російської групи «Вагнер». Це неофіційний військовий інструмент, яким Росія користується для розширення свого впливу в нестабільних країнах з 2014 року.

Вперше бойовиків «Вагнера» помітили шість років тому в Україні. З того часу вони з’являлися в десятках інших країн включно з Сирією, ЦАР, Суданом, Лівією, Венесуелою, Мозамбіком, і навіть у виснаженому бідністю Мадагаскарі. Вони проводили таємні військові операції, стежили за шахтами й родовищами, захищали урядових лідерів й втручалися в місцеві вибори.

Численні журналістські розслідування вже викрили операції «Вагнера». І всі вони так чи інакше пов’язані з Кремлем.

Цікаво те, що, згідно з російською конституцією, використання найманців заборонене. «Вагнер» входить у структуру московської компанії Concord Group, яка належить бізнесмену Євгенію Пригожину. Його інколи називають «персональним кухарем Володимира Путіна» через його особисті зв’язки з російським президентом й угоди на забезпечення харчування для державних шкіл, лікарень й армії Росії. У 2016 році Пригожин потрапив під санкції США, оскільки він організував «фабрику тролів», яка втручалася в американські вибори.

«Новая газета» писала, що щонайменше один з росіян на відео про обезголовлення чоловіка у Сирії був бійцем «Вагнера».

«Сховай своє обличчя. Ой, та не зважай. Це відео нікуди не піде», – говорив голос за кадром. Один з трійці головорізів опустив шарф, повністю відкривши своє обличчя.

Журналісти з’ясували, що цього чоловіка звати Станіслав і він родом зі Ставрополя. З 2016 року він воює «за інтереси Росії за кордоном» у складі «Вагнера» на позиції снайпера.

Місце, де було зняте жорстоке відео, теж доводить причетність «Вагнера». Арабські ЗМІ пишуть, що обезголовлення відбулося неподалік газового родовища в провінції Хомс. Російські найманці допомогли уряду в Дамаску відвоювати цю місцевість у «Ісламської держави» ще у 2017 році. Невдовзі після того розробка родовища перейшла в руки російської компанії «Європоліс», яка належить Пригожину.

Це прояснює «бізнес-модель» організації найманців. В усіх країнах, куди приходить «Вагнер», невдовзі з’являються вигідні державні контракти. Коли лівійський генерал Халіфа Хафтар торік зустрічався з Володимиром Путіним, Пригожин теж був присутнім, так само як і міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Цього року стало відомо, що компанія, пов’язана з «кухарем Путіна», добувала золото в Судані. В цій країні Кремль і «Вагнер» тісно співпрацювали з президентом Омаром аль-Баширом, який тепер у відставці. В Мозамбіку російські найманці «завоювали» для Москви угоду на видобуток газу. Сім російських бійців «Вагнера» були вбиті місцевими групами.

«Гроші й політика. Було очевидно, що ми не можемо конкурувати з «Вагнером», – сказав представник місцевої фірми, коментуючи російський спосіб отримати бажаний контракт у Мозамбіку.

Тож «Вагнер» став дешевим і ефективним рішенням. Це саме те, що подобається Путіну.

Єва КУКІР

NRC Handelsblad (Нідерланди) 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...

Почему Европейский Союз продолжает склоняться к политике победы над Россией?

Лидеры Европейского Союза всё больше соглашаются с политикой победы.

Как Европейский Союз планирует перевести экономику на военные рельсы?

Европейский Союз выразил намерение поставить свою экономику на "военные рельсы".