Вторник , 19 Март 2024
Мир

Росія вбила засновника «Білих шоломів»?

Чи не Росія вбила засновника організації «Білі шоломи» Джеймса Ле Мезюр’є? Нагадаємо, тіло колишнього британського армійського офіцера було знайдено минулого тижня в турецькому місті Стамбулі.

Я ставлю це запитання з трьох причин. Росія однозначно підходить у цьому випадку, якщо говорити про мотив, метод і засоби. Уряд російського президента Володимира Путіна ненавидів Ле Мезюр’є, спосіб вбивства відповідає тактиці, яку застосовує російська розвідувальна служба, і, крім того, у російських спецслужб є всі можливості для здійснення подібного вбивства.

Давайте почнемо з мотиву. Росія ненавидить Ле Мезюр’є, тому що він зіграв головну роль у створенні служби порятунку мирних жителів «Білі шоломи», яка діє у Сирії й допомагає рятувати постраждалих від атак сирійського режиму, а також його російських і іранських союзників… Нещодавно російське Міністерство закордонних справ розкритикувало Ле Мезюр’є в Твіттері і звинуватило його в тому, що він є офіцером британської розвідки і терористом.

Тепер розглянемо метод. Газета «Міллійєт» повідомила про те, що, на думку місцевої поліції, Ле Мезюр’є впав з великої висоти або його просто зіштовхнули вниз. Ця газета також повідомила, що обличчя Ле Мезюр’є було порізане, а руки і ноги – зламані. Судячи з усього, була боротьба, а потім Ле Мезюр’є зіштовхнули з висоти. Цей метод люблять використовувати російські спецслужби.

По-перше, викинути людину з фатальної висоти – ефективний спосіб, і завжди можна сказати, що стався нещасний випадок. По-друге, російські розвідувальні служби люблять викидати своїх жертв із вікон їхніх будинків або тих місць, які вони часто відвідують, залишаючи таким чином свого роду візитну картку. По-третє, подібна смерть викликає ще більший страх у потенційних російських мішеней, і вони не відчувають себе у безпеці ні вдома, ні в офісі…

А тепер, нарешті, розглянемо засоби. Російська розвідка зберігає значну присутність на турецькій землі. Частково це пов’язано з тим, що Туреччина номінально є членом НАТО, а частково пояснюється тим, що Стамбул є важливою глобальною ігровою ареною для розвідувальних служб. Хоча сирійські та іранські розвідувальні агентства поділяють мотиви Росії щодо Ле Мезюр’є, їхні співробітники зазнаватимуть труднощів під час здійснення подібного роду чистого вбивства. Крім того, вони побоюватимуться серйозної реакції у відповідь з боку уряду президента Туреччини Реджепа Ердогана.

І, навпаки, Ердоган зараз потурає примхам Путіна, тому російські служби мають значні можливості для того, щоб діяти агресивно в Туреччині. Якщо Ле Мезюр’є був убитий, і якщо турки знайдуть докази винності Росії, у Путіна будуть вагомі підстави сподіватися, що Ердоган приховає ці факти. Ердоган зробить це з двох причин: він не захоче засмутити Путіна, і, крім того, йому буде незручно визнати, що росіяни зробили це в його рідному місті…

Том РОГАН

Washington Examiner, США

(Матеріал публікується зі скороченнями)

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Чехии предлагают ввести запрет на импорт российского и белорусского зерна

В качестве отягощения санкционных ограничений против РФ Чехия готовится к запрету на...

США отреагировали на возможное размещение войск других стран в Украине

Советник Белого дома Джон Кирби сделал заявление о том, что США не...

Как война в Украине сказалась на оборонной промышленности Финляндии?

Война в Украине значительно усилила финскую оборонную промышленность.

На какой срок перенесли суд над Дональдом Трампом?

Судебный процесс над бывшим лидером США Дональдом Трампом перенесён.