Пятница , 29 Март 2024
Мир

Ватажка ІДІЛ здала США людина з його близького оточення

Військові США змогли виявити й вбити ватажка «Ісламської держави» Абу Бакр аль-Багдаді завдяки інформатору з близького оточення терориста. «Кріт», чия національність наразі не відома, був настільки інфільтрований у коло найближчих соратників головного терориста планети, що йому довірили супроводжувати членів сім’ї ватажка ІДІЛ для проходження медичного огляду.

Інформатор американських військових був присутній під час операції спеціального загону «Дельта» з ліквідації Багдаді. Через два дні після вбивства ватажка «Ісламської держави» його разом з сім’єю евакуювали з регіону. Також інформатор отримав 25 мільйонів доларів винагороди, яку США призначили за голову Багдаді.

Він – розчарований терорист «Ісламської держави», який вступив у контакт з «Сирійськими демократичними силами» після того, як члена його сім’ї вбили колишні поплічники з терористичної організації. Лідери «Сирійських демократичних сил» повідомили про інформатора розвідці США, яка ретельно перевірила його. Про це виданню розповіли чиновники з Близького Сходу й США, які знають про деталі операції.

Командир сирійських опозиціонерів генерал Мазлоум Абді сказав, що інформатор зіграв ключову роль в операції з ліквідації Багдаді. Він навіть приносив речі з польового розташування терориста включно з його білизною, щоб підтвердити, що ватажок ІДІЛ справді там. Інформатор також розповів про сховище Багдаді, оскільки він особисто наглядав за будівництвом захищеного будинку терориста. Також важливу роль зіграла інформація про те, що Багдаді завжди носить на собі жилет смертника на випадок, якщо його схоплять.

«Досить тривалий час існували припущення, що ця людина має ключі до потрібних замків», – сказав виданню неназваний чиновник США, додавши, що робота з інформатором почалася влітку.

«По-справжньому серйозно все стало протягом останніх кількох тижнів», – додав співрозмовник видання.

Багдаді було надзвичайно важко відстежити. Тож недавній рейд став кульмінацією багатьох років роботи США, їхніх союзників і партнерів у регіоні. Полювання на Багдаді тривало з 2015 року. Ватажок «Ісламської держави» не користувався мобільним телефоном і електронними пристроями, які можна було б відстежити, і часто переїжджав. А довіра до інформатора була настільки високою, що саме він визначав місце проживання Багдаді по всій провінції Ідліб…

Джобі УОРРІК,
Еллен НАКАШИМА,
Ден ЛЕЙМОТ

Washington Post

(Матеріал публікується зі скороченнями)

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...