Пятница , 29 Март 2024
Мир

Чи варто турбуватися через вибух у російському центрі вірусології?

Минулого тижня в російському центрі вірусології, який є однією з двох у світі структур, де досі зберігається вірус віспи (офіційно вона була знищена в 1977 році), прогримів вибух і почалася пожежа. Російська влада спростувала загрозу зараження, але інцидент у подібному закладі все одно викликає тривогу. Чи існує загроза витоку вірусу? Давайте розберемося.

Минулого понеділка з’явилися повідомлення про вибух і пожежу в російському центрі вірусології та біотехнологій «Вектор» у Кольцово під Новосибірськом (третє за величиною місто Росії – 1,5 мільйона чоловік). За даними Росспоживнагляду, у лабораторному корпусі вибухнув газовий балон, що призвело до пожежі і поранення одного зі співробітників. Кілька вікон були розбиті, але сама будівля не постраждала, зазначила влада, уточнивши відсутність викидів небезпечних речовин.

Над чим працює лабораторія?

«Історично це була радянська лабораторія біологічної зброї. Як повідомляється, вона була закрита і переобладнана під розробку вакцин, але у нас немає точних відомостей», – пояснює вірусолог Національного центру наукових досліджень Фредерік Танжи. За його словами, «Вектор» є однією з двох лабораторій у світі (разом із американським Центром з контролю і профілактики захворювань в Атланті), де зберігається вірус віспи.

«Складно сказати, як сьогодні працює лабораторія, і яка саме природа її діяльності. Говорити напевно можна лише про ту її частину, яка присвячена вірусу віспи», – зазначає Ерве Рауль з ліонської лабораторії P4 Inserm.

«Робота над віспою чітко прописана у відповідних міжнародних угодах. Лабораторія виконує архівну функцію, і дослідницька діяльність у цій сфері не ведеться. ВООЗ проводить щорічні інспекції», – додає він.

«Крім віспи, в лабораторії зберігаються віруси Ебола, ВІЛ і сибірської виразки», – каже Фредерік Танжи.

Ерве Рауль не впевнений, що «комусь достеменно відомо, над якими проектами і вірусами працюють у Росії».

Фредерік Танжи вважає, що небезпека залежить від місця виникнення пожежі: «Якщо вибух стався в гаражі, небезпеки немає, але якщо все трапилось неподалік від морозильної камери з вірусом віспи, може статися зараження».

«Вірус зберігається при температурі мінус 80 градусів, і для зараження пробірки повинні розмерзнутись», – продовжує він.

«Пожежа в зоні розміщення вірусу – практично хороша новина, тому що вогонь вбиває патогени. Якщо він зачіпає територію, де є обладнання для убезпечення лабораторії, все складніше, але це не обов’язково катастрофа», – запевняє Ерве Рауль. За його словами, «серйозного ризику немає, а зараження малоймовірно».

Що станеться в разі зараження?

Якщо пожежа зачепила один із потенційно небезпечних об’єктів, перший захід – це «проведення «кільцевої» вакцинації, тобто співробітників лабораторії, їхніх близьких, усього населеного пункту і навколишніх міст», – пояснює Фредерік Танжи, уточнюючи, що саме такий метод дозволив перемогти віспу в 1977 році.

До речі, в цьому і полягає один із факторів ризику: «Сьогодні людям більше не роблять щеплення, оскільки вважається, що вірус був знищений. Але якщо він повернеться, у людей не буде захисту».

Як вважає фахівець, єдина небезпека полягає в тому, що заражена людина може сісти в літак: «Ніхто не проводить перевірок, оскільки вважається, що вірус був знищений. В результаті ця людина може передати вірус, а той поширюється дуже швидко ».

Чи йде мова про окремий інцидент?

Лабораторія «Вектор» – не єдиний небезпечний російський об’єкт, де відбувалися інциденти. На початку червня кілька людей отримали поранення після трьох вибухів на заводах і складах боєприпасів у центрі і на півдні Росії. На початку липня 14 російських моряків загинули в результаті таємничої пожежі на атомному підводному човні в північних водах. Влада оточила подію завісою таємниці, але запевнила, що реактор судна не постраждав.

У серпні під час випробування нової зброї на північному полігоні стався ядерний вибух, що забрав життя як мінімум п’яти людей. За словами влади, інцидент призвів до короткочасного підвищення радіаційного фону.

«У Росії все частіше відбуваються надзвичайні події на небезпечних об’єктах. Там вживаються не всі необхідні заходи, а інфраструктура не завжди добре працює. Нещасний випадок у такій лабораторії означає неефективне управління і прогалини в безпеці», – робить висновок Фредерік Танжи.

Манон ОБЛАН

20 Minutes, Франція

(Матеріал публікується зі скороченнями)

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Сколько Швеция выделила средств на помощь Сектору Газа, Украине и Судану?

Швеция выделила ещё 120 миллионов крон для поддержки Сектора Газа, Украины и...

Финляндия готовится к экспроприации ледового дворца российских олигархов

Местные власти Хельсинки на территории финского государства планируют в скором времени начать...

Ситуация с безопасностью самая сложная со времён Второй мировой войны из-за агрессии РФ

Актуальная ситуация с безопасностью является самой серьёзной со времён активной фазы Второй...