Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Вадим Івченко: «Аграрії мають бути захищені при відкритті ринку землі»

Проектом бюджету, який був внесений Кабміном до Верховної Ради 15 вересня, пропонується зменшення державної підтримки аграрної галузі та фактично скасовуються дотації фермерам.

Про це під час брифінгу в парламенті зазначив народний депутат («Батьківщина»), член комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Вадим Івченко.

Він нагадав, що в минулому році з держкошторису на підтримку АПК пішло майже 8 млрд грн. А ось проектом держбюджету-2020 на це передбачається всього 4,4 млрд грн. При цьому майже всі цільові програми для аграріїв скасовуються. Натомість закладені в кошторисі 4,4 млрд грн. спрямують на часткове відшкодування вартості відсоткової ставки за кредитами, які, за розрахунками уряду, будуть залучати фермери і невеликі агрогосподарства на покупку землі.

«Але коли ми аналізуємо використання фінансової підтримки за минулі роки, бачимо, що програмою з відшкодування вартості сільгосптехніки скористалися понад 5 тисяч сільгосптоваровиробників. А ось відшкодування відсоткової ставки по кредитах отримали лише 1,5 тисяч осіб, з них всього приблизно 300 фермерів, які обробляють до 500 га землі. Ми на аграрному комітеті говорили, що потрібно докласти максимум зусиль задля того, щоб кошти дійшли до кожного товаровиробника, яких наразі в Україні налічується близько 40 тисяч. Аграрії мають бути захищені при відкритті ринку землі», – зазначив Вадим Івченко.

Парламентар також нагадав, що у Верховній Раді було презентовано законопроект про обіг земель сільгосппризначення. Він констатував, що «Батьківщина» виступає проти продажу землі іноземцям, який хочуть дозволити вже на першому етапі запровадження обігу землі.

«Сьогодні країни світу дуже обережно ставляться до продажу своєї землі. У Канаді 89% земель знаходяться у власності держави: 41% належить державі, 48% – місцевим громадам. В Італії вже у дев’яностих роках почали повертати землі, які купили з надлишком аграрні компанії, і продавати їх дрібним і середнім фермерам. Сьогодні в Італії 1 млн 600 тис. таких господарств. Те саме роблять Бразилія та Аргентина. Польща взагалі зупинила ринок землі. Сьогодні там купити і продати землю можна лише через суд. До того ж навіть коли вони відкривали ринок, для іноземців були досить суворі обмеження щодо її купівлі. Потрібно вивчати цей досвід та напрацювати українську модель обігу землі», – повідомив політик.

Також він наголосив, що сьогодні в Україні компаніями з іноземним капіталом обробляється понад 2,5 млн гектарів землі, і всі вони готові викупити її.

«Головна мета ринку землі у Франції – це збільшення кількості людей і господарств, які на ній працюють, та розвиток сільських територій. Тільки після запровадження таких ключових елементів ми можемо якось дискутувати про обіг землі», – підсумував парламентар. 

 “Вечірні Вісті” 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...