Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

Поразка «Газпрому»

Суд ЄС постановив: газопровід Opal, що проходить на німецько-польському кордоні, не може переважно використовуватися компанією «Газпром». Суд став на бік Польщі з цього спору. Це рішення тепер обіцяє безсонні ночі передусім німецьким економістам.

Варшава радіє: польське МЗС каже про «великий успіх». А голова державного концерну PGNiG Петро Возняк заявив: «Європейський суд визначив, що угода, що оспорюється Польщею, порушує основи енергетичної солідарності в ЄС. Наскільки я знаю, це перший випадок, коли енергетична солідарність набуває реальних обрисів, а не існує тільки на папері. У такому вигляді, як вона закріплена в договорі про функціонування Європейського союзу».

Рішення суду означає, що російський концерн «Газпром» у майбутньому зможе перекачувати через трубопровід Opal істотно менше газу. Йдеться про 12,5 мільярда кубометрів на рік. Так вже було до 2016 року. «Газпром» міг використовувати тільки половину потужності трубопроводу. І вже це було компромісом. Тому що, загалом, трубопроводи не можуть використовуватися компаніями, які постачають газ. Це мета так званого Третього енергетичного пакета ЄС.

Польський експерт у галузі енергетики Якуб Каймович, головний редактор інтернет-порталу Energetyka24, зазначив: «Було, мабуть, сказано: трубопровід Opal будувався як продовження трубопроводу «Північний потік – 1», який поставляє російський газ по дну Балтійського моря до Німеччини. Тому «Газпром» повинен отримати можливість використовувати принаймні 50 відсотків трубопроводу. Не 100 відсотків, що повністю суперечило б законам ЄС».

Це змінилося в 2016 році. Німеччина зажадала переглянути існуючі правила, і Єврокомісія пішла назустріч. З цього моменту «Газпром» міг прокачувати через Opal набагато більше газу – від німецької акваторії Балтійського моря до Чехії.

Проти цієї поправки в 2016-му в суді успішно виступила Польща. Аргумент Варшави – побічно вона дотична до використання трубопроводу Opal. Бо чим більше газу «Газпром» транспортує через «Північний потік – 1» і Opal у Чехію, тим менше газу направляється альтернативними маршрутами. Тут мається на увазі, перш за все, трубопровід через Україну і Польщу.

Найбільше це рішення впливає на Україну, вважає глава польського концерну Возняк: «Рішення передусім зміцнює позиції України в майбутніх переговорах з Росією. Вони торкнуться транзиту російського газу в наступному році. Українці можуть тепер виходити з того, що Росія повинна буде транспортувати через цю країну на 12,5 мільярда кубометрів газу в рік більше».

Переговори мають розпочатися цього тижня. Єврокомісія повинна буде виступити в ролі посередника. Спочатку Росія планувала повністю припинити транзит газу через Україну найближчими роками. Він має бути замінений іншим трубопроводом через Балтійське море – «Північним потоком – 2».

Протести Києва були успішні. ЄС запевнив Україну, що транзит збережеться в невеликому обсязі. У Польщі зараз говорять: рішення суду може призвести до того, що Росія і надалі потребуватиме транзиту через Україну. Це було б вигідно і для Польщі – країна залишиться розподільною станцією російського газу.

Рішення по трубопроводу Opal може мати наслідки і для проекту «Північний потік – 2». Оскільки аналогічні рішення суду ЄС можуть бути винесені і щодо запланованого трубопроводу Eugal, який у майбутньому розподілятиме газ із трубопроводу «Північний потік – 2».

Експерт з енергетики Якуб Каймович так прокоментував ситуацію: «Opal не є прецедентом у вузькому сенсі. Але висновок суду показує, як рішення ЄС можуть бути застосовані і до трубопроводу Eugal. І це, звичайно, змінює і економічні розрахунки по «Північному потоку – 2».

Флоріан КЕЛЛЕРМАН

Deutschlandfunk (Німеччина)

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.