Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

Як фільм про Євромайдан надихає Гонконг

“Дякую людям в Україні, що ви об’єдналися заради революції. Значить, і ми будемо мати мужність продовжувати”. Зої з Гонконгу щойно подивилась фільм про Євромайдан “Зима у вогні”. Вона розчулена і плаче.

Для Гонконгу, де вже два місяці не вщухають багатотисячні протести, революція в далекій Україні стала надією. Як Євромайдан надихає протестувальників Гонконгу, дізнавалась ВВС.

“Не протестувати, це те ж саме, що не дихати”

Гонконг

 

Близько ста людей сидять просто на землі на причалі для поромів, куди хтось приніс проектор, щоб транслювати фільм.

Глядачі напружено стежать за перебігом подій на екрані – там “Беркут” б’є людей, летить бруківка, палають шини, українців з барикад титрують китайською.

Хтось із глядачів плаче, всі аплодують після фільму. Так наприкінці минулого тижня у Гонконгу проходив кінопоказ українського фільму про Євромайдан.

“Стрічка мене дуже зачепила. Тому що ці протести дуже подібні до того, що відбувається у нас. Особливо, коли влада не чує своїх людей і коли влада застосовує насильство, щоб змусити мовчати. Методи дуже схожі”, – говорить після показу пан Тунг з Гонконга.

Протести в Гонконзі, які почалися з невдоволення законопроєктом про дозвіл екстрадувати підозрюваних до материкового Китаю, переросли у щось більше. Проєкт давно зняли з розгляду, але акції не вщухають. Хтось називає це боротьбою за демократію.

“Казати нам “не протестуйте” – це те ж саме, що сказати “не дихайте”. Я це сприймаю як свій обов’язок – боротися за демократію. Можливо, ми переможемо, можливо, програємо, але ми боремося”, – розповів Ерік, 22-річний студент з Гонконгу після суботнього маршу. 1 вересня на вулиці Гонконгу знову вийшли тисячі людей.

протести в Гонконгзі

Дехто бачить схожість між подіями в Гонконгу і проетстами в Україні: акції, які починалися, як мирні, потонули у насильстві

У протестах, які починалися як мирні акції, стає дедалі більше насильства – поліцейські застосовують проти людей на вулицях сльозогінний газ, гумові кулі, поливають протестувальників з водометів і б’ють дубинками.

Мітингувальники закидають офіційні будівлі фаєрами і пляшками із запалювальною сумішшю.

На минулих вихідних протестувальники заблокували аеропорт, а з початком навчального року тисячі школярів і студентів не пішли до школи на знак протесту проти дій влади.

протести в ГонконгзіК

Гонконг входить до складу Китайської Народної Республіки, але до 2047 року має особливий статус і його мешканці мають більше свобод, ніж жителі материкового Китаю; багато-хто з них не хоче, щоб Гонконг став “ще одним китайським містом”.

Пекін неодноразово засуджував дії демонстрантів і заявляв, що вони “межують з тероризмом”.

“Український сценарій”

Гонконг

В контексті протестів у Гонконзі про Україну згадували мало, але поступово почала з’являтися інформація про фільм “Зима у вогні”, люди почали розповідати один одному про цю стрічку і наприкінці минулого тижня були організовані перші публічні покази.

Перед акціями 1 вересня трьох лідерів протестів Гонконгу затримали.

Півторагодинну стрічку про український Майдан, повна назва якої “Зима у вогні: Боротьба України за свободу” створили ще у 2015 році. У фільмі зібрали розповіді активістів, хроніки Майдану. Події розгортаються від початку студентських протестів до силового протистояння та зміни влади в Україні.

Фрагмент постеру фільмуК

“Цей фільм – про людські долі, про тих, хто вийшов туди (На Майдан. – Ред.), попри холод, попри безумну зиму, коли “Беркут” поливав холодною водою, попри те, що викрадали людей, були кулі, багато загинули – попри жертви, ці неймовірні хлопчики та дівчатка вистояли”, – говорив про свій фільм два роки тому режисер стрічки Євген Афінеєвський.

протести в Гонконгзі

Стрічку транслював американський відеосервіс Netflix, її показували в конгресі США і ще у понад сотні країн по всьому світу, вона змагалась від України за Оскар. Зараз автори фільму пишаються тим, що його показували у Гонконзі.

“Коли ми бачимо ці протести, наше серце болить. Ми підтримуємо людей у Гонконгу і переживаємо за них”, – говорить одна з продюсерок фільму Галина Садомцева.

Творці стрічки слідкують за новинами з Гонконгу і вважають, що ситуація там дуже співзвучна з тим, що було в Україні.

“Ми розуміємо, чому вони протестують, ми розуміємо їхні причини. Можливо, цей фільм їх надихне і у них з’являться надії і сили боротись далі”, – каже пані Садомцева.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.