Четверг , 25 Апрель 2024
Мир

Своя гра Туреччини

Анкара у зовнішній політиці все частіше йде ва-банк. За доволі короткий проміжок часу маємо придбання в РФ «С-400», геологорозвідувальні роботи в економічній зоні Кіпру та тимчасове припинення угоди про реадмісію мігрантів із ЄС. І хоча все це більше схоже на наміри Ердогана злитися в екстазі з російським диктатором, насправді Туреччина грає свою гру.

Туреччина не вперше лякає Євросоюз відкриттям кордонів для мігрантів. Ціна питання – безвізовий режим та вступ до складу ЄС. Але у 2016-му Анкара вже вдавалася до маніпуляцій на тему нелегалів, отримала гроші (зараз турецькі чиновники кажуть, що не в повному обсязі. – Прим. авт.) і заспокоїлася.

Західні аналітики часто кажуть, що диктаторський режим Ердогана стає на заваді євроінтеграції країни. Але будемо чесними: ЄС не бачить густонаселену Туреччину, яка межує з найгарячішим регіоном світу, у складі країн Співдружності. Та й Туреччині насправді це не потрібно, адже тоді доведеться грати за загальноєвропейськими правилами та поступатися власними інтересами. А ось вибити під прикриттям європрагнень додаткові гроші чи пільги – зовсім інша справа.

Те ж стосується і взаємовідносин із НАТО. Придбання зенітних ракетних комплексів «С-400» навряд чи є зближенням із Росією (історія взаємовідносин цих країн залишається незмінною віками. Та й зараз ніщо не заважає Анкарі активно займатися з Москвою торгівельно-економічною діяльністю, а за потреби збивати російський Су-24. – Прим. авт.). Скоріше це демонстрація самостійного вибору. Поки що такі дії Ергодана нагадують собаку, який зірвався з повідка й насолоджується свободою, але так, щоб хазяїн був у полі зору. Але що буде далі, подивимося.

Історія з бурінням свердловин в економічній зоні Кіпру взагалі є територіальною міткою, адже роботи проводяться на підставі ліцензій уряду так званої Турецької Республіки Північного Кіпру, яку, крім Туреччини, не визнає жодна країна світу. Тому Анкара чемно приймає посилення санкцій з боку ЄС та США, але продовжує робити свою справу, чим нагадує путінську Росію.

Враховуючи поведінку країни-агресора в Україні, можливо, Заходу варто замислитися над тим, що погрожувань пальцем та санкційного тиску вже замало, щоб заспокоїти імперські амбіції. Якщо висновків не буде, Туреччина стане регіональним лідером й змусить до себе дослухатися.

Олена САФОНОВА 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.