Вторник , 19 Март 2024
Мир

У Росії вирує новий допінг-скандал

Другого липня Всесвітнє антидопінгове агентство ВАДА (WADA) оголосило про те, що в матеріалах московської антидопінгової лабораторії знайдені «серйозні докази» проти 298 спортсменів.

«Отримані зараз дані знову підтверджують існування в Росії допінг-програми, яка була виявлена в 2015 році. Для мене ця інформація не стала несподіванкою», – повідомив газеті «Гельсінгін саномат» фінський представник правління Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) Антті Піхлакоскі.

Доступ до даних московської антидопінгової лабораторії був умовою ВАДА для відновлення акредитації Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) і московської лабораторії, а також однією з вимог Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій для відновлення статусу Всеросійської федерації легкої атлетики після заборон, пов’язаних із допінгом.

За останні місяці ВАДА проаналізувала 2262 допінг-проби, які були отримані в 2015 році або раніше. Нещодавно були додатково вивчені 578 допінг-проб.

«Поки що немає підтвердження того, що інформація, отримана в січні агентством ВАДА, була повною. Але численні порушення, виявлені в допінг-пробах, свідчать про те, що інформації було отримано багато. Важливо відзначити, що йдеться про серйозні порушення», – констатував Антті Піхлакоскі.

ВАДА позбавила Російське антидопінгове агентство і московську антидопінгову лабораторію повноважень на проведення тестувань після виявлення в 2015 році контрольованої державою допінг-системи. Це рішення призвело до недопуску російських спортсменів до міжнародних змагань з різних видів спорту.

У вересні 2018 року ВАДА відновила статус Російської антидопінгової агенції. У червні цього року Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій прийняла рішення продовжити заборону на участь Росії в міжнародних змаганнях, яка була введена в 2015 році.

Міністр спорту Росії Павло Колобков повідомив, що представники РУСАДА тісно співпрацюють із ВАДА. Він заявив, що не слід виносити спортсменам поспішних вироків. На його думку, необхідно дочекатися закінчення досліджень.

«Рішення Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій є дуже важливим для того, щоб російська культура стосовно вживання допінгу змінилася. Вона змінюється повільно, і тому тиск треба зберігати», – вважає фінський представник правління Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій.

На думку Піхлакоскі, відсторонення від міжнародних змагань – один із найважливіших методів впливу в боротьбі з допінгом. Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій ще не готова скасувати заборону на участь Росії в міжнародних змаганнях.

ВАДА повідомляє про ретельний аналіз 150 проб 43 спортсменів. Результати вже відправлені відповідним спортивним організаціям.

ВАДА підкреслює, що може продовжити розслідування самостійно, якщо організації не розроблять для таких випадків спеціальні антидопінгові процедури.

Другого липня ВАДА також повідомила про плани вивчити до кінця 2019 року всі підозрілі зразки московської антидопінгової лабораторії.

Юкка ВУОРІО

Helsingin Sanomat, Фінляндія

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Чехии предлагают ввести запрет на импорт российского и белорусского зерна

В качестве отягощения санкционных ограничений против РФ Чехия готовится к запрету на...

США отреагировали на возможное размещение войск других стран в Украине

Советник Белого дома Джон Кирби сделал заявление о том, что США не...

Как война в Украине сказалась на оборонной промышленности Финляндии?

Война в Украине значительно усилила финскую оборонную промышленность.

На какой срок перенесли суд над Дональдом Трампом?

Судебный процесс над бывшим лидером США Дональдом Трампом перенесён.