Вторник , 23 Апрель 2024
Мир

У США є спосіб натиснути на Німеччину і поховати «Північний потік – 2»

Погрози президента США Дональда Трампа обкласти санкціями сумнівний газопровід «Північний потік2» вказують на те, що змагання за поставки палива в Європу загострюється. Блокування трубопроводу, який прокладають на дні Балтійського моря, стане ударом для Росії. Вона залишиться залежною від України в ролі газотранспортного коридору.

А саме зараз Київ і Москва ведуть суперечку щодо транзиту палива. Трамп також хоче відхопити частку ринку для зрідженого газу з південного узбережжя США, звідки перша міжнародна поставка була здійснена ще у 2016 році.

У будь-якому разі споживачі в Європі зараз виграють. Адже ціни на енергоносії на континенті зберігаються на найнижчому рівні за останні три роки. Поки Трамп і чиновники з його адміністрації місяцями погрожували санкціями без будь-яких уточнень, «Газпрому» дедалі важче добитися завершення «Північного потоку – 2» до кінця поточного року.

«Хоч «Газпром» каже, що санкції США не вплинуть на його здатність профінансувати проект, компанія зіштовхнеться з труднощами на глобальних кредитних ринках», – вважає президент консалтингової компанії у сфері енергетики GasVista LLC Леслі Палті-Гузман.

Трамп визначив проблему щодо «Північного потоку – 2» як таку, що стосується Німеччини. Це додає напруги до суперечок між Вашингтоном і Берліном у низці питань: від торгівлі й безпеки до імміграції. США занепокоєні, що уряд Ангели Меркель не витрачає достатньо на оборону в регіоні на тлі загроз з боку Росії. А «Північний потік – 2» принесе режиму Володимира Путіна колосальні доходи.

«Я кажу: «Як ви можете таке робити?» Ми захищаємо Німеччину від Росії. А Росія отримує мільярди доларів від Німеччини», – сказав він у Білому домі.

«У нас надзвичайні запаси зрідженого газу. І багато країн Європи хочуть його. Німеччина вирішила купувати великий відсоток потрібної їй енергії у Росії. Але Німеччина, зробить вона це чи ні, має всі можливості заблокувати це. Вони не повинні купувати цей газ», – додав Трамп.

Доля «Північного потоку – 2» може бути також пов’язана з іншими суперечками у відносинах між Трампом і Меркель. А особливо це стосується невдоволення Трампа торговельним дефіцитом США з Німеччиною, створеним автомобільними компаніями BMW і Volkswagen.

«Якщо Трамп пов’яже мита на німецькі автомобілі з газовою трубою, Меркель може здатися», – вважає партнер компанії Megawatt-X Лорен Сігален.

«Меркель не любить конфронтації. Вона може відштовхнути проблему далі, передавши її своєму наступнику і сподіваючись, що все зміниться, коли у Білому домі буде хтось інший», – додала вона.

Ванесса ДЕЗЕМ,
Метью КАРР,
Анна ШИРАЄВСЬКА

Bloomberg (США)

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...

США могут отправить помощь Украине до конца недели

Соединенные Штаты Америки могут поддержку украинскому государству уже на этой неделе.

Сенат США пообещал быстро отправить законопроект о помощи Украине на подпись

Сенат США быстро примет законопроекты, выдвинутые спикером Палаты представителей Майка Джонсона.