Вторник , 16 Апрель 2024
Видео

НАЗК виявило корупцію в діях нардепа-“слуги”. ВІДЕО

НАЗК установило в діях Андрія Холодова адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією

Національне агентство з питань запобігання корупції склало й направило до суду відповідний протокол, повідомляє “Радіо Свобода”.

Сам нардеп зі “Слуги народу” назвав це “політичним тиском”.

У НАЗК з’ясували, що депутат діяв в умовах “реального конфлікту інтересів”, коли відправив офіційне депутатське звернення до директора НАБУ Артема Ситника з вимогою надати інформацію про результати досудового розслідування у кримінальних провадженнях, у яких може фігурувати сам “слуга”.

В агентстві зазначають, що такими діями Холодов порушив статтю 28 Закону України “Про запобігання корупції”, за що передбачена адміністративна відповідальність. Про це йдеться у протоколі від 7 липня, складеному на парламентаря, який НАЗК надало у відповідь на запит журналістів “Схем” ( проєкт “Радіо Свобода” й телеканалу “UA:Перший”).

Цьому передувало розслідування “Схем”, у якому журналісти викрили нардепа на зв’язку з тютюновим бізнесом, що могло свідчити про лобіювання депутатом інтересів бізнесу, до якого мала стосунок його родина, а саме – так званої “тютюнової правки” №8 до закону №1049. Після публікації матеріалу та звернень депутатів НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо ймовірного зловживання владою або службовим становищем.

“Холодов А.І., будучи народним депутатом, 07.05.2020 вчинив дії в умовах реального конфлікту інтересів, а саме: реалізовуючи повноваження народного депутата України, звернувся у власних інтересах (…) до Ситника А.С., директора Національного антикорупційного бюро України, з депутатським зверненням”, – йдеться у протоколі про адміністративне порушення, який склали на “слугу” 9 липня цього року.

За даними Нацагентства, депутат просив директора НАБУ надати йому інформацію про стан і результати всіх досудових розслідувань щодо так званої “тютюнової правки”, яка мала збільшити заробітки для роздрібних торговців цигарками, до закону №1049.

Читайте також: Один зі “слуг народу” поїхав на Кіпр від початку карантину та пропускає засідання Ради – “Схеми”

У НАЗК вказують на суперечність між приватним інтересом і службовими повноваженнями “слуги”. “Народний депутат не повинен використовувати депутатський мандат в особистих, зокрема, корисливих цілях. (…) депутатське звернення може стосуватися винятково питань, пов’язаних із депутатською діяльністю”, – наголошують у Нацагентстві, посилаючись на закон “Про статус народного депутата”.

“Зазначеними діями Холодов А.І. вчинив адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, передбачене ч. 2 статті 172-7 Кодексу Про адміністративні правопорушення, а саме: вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів”, йдеться у складеному протоколі НАЗК.

Ця стаття передбачає накладення штрафу від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У липні в Нацагентстві повідомили, що адмінпротокол стосовно народного депутата направлений до суду.

Сам Холодов у поясненнях НАЗК зазначив таке: “Я виконував обов’язки народного депутата України, а моя зацікавленість полягала лише в тому, щоб НАБУ належним чином виконувало свої зобов’язання перед народом України. Отже, обвинувачення мене у конфлікті інтересів є надуманими та необґрунтованими. Вважаю це політичним тиском”.

Торік НАЗК залучило Холодова в моніторинг, щоб визначити, чи діяв “слуга” в умовах реального конфлікту інтересів, коли лобіював законодавче нововведення – так звану “тютюнову правку”. Проте, як повідомило НАЗК “Схемам”, у цьому випадку “неможливо однозначно встановити наявність реального конфлікту інтересів”.

У розслідуванні “Схеми” довели, що Холодов таки пов’язаний із тютюновим бізнесом, а отже, коли він лобіював у Верховній Раді так звану “тютюрнову правку” до закону №1049, яка мала збільшити заробітки для роздрібних торговців цигарками, він вірогідно відстоював свої інтереси.

“Слуга” публічно продовжує заперечувати, що має якісь інтереси у торгівлі цигарками. Утім “Схемам” вдалося знайти документальні підтвердження цього зв’язку.

Читайте також: Журналіст: Президент зі слуги народу вкотре перетворюється на пана, а народ – на слугу

“Родина депутата Холодова має стосунок до повного циклу дистрибуції цигарок – від оптової закупівлі у виробників (через фірму “Сіті Трейдінг Компані”), розповсюдження цих партій у кіоски (власник кіосків – “Київ Маркет Солюшн”), і роздрібного продажу в цих кіосках через дві фірми (“Віктрум” та “Інтертабако”)”, – йшлося в матеріалі “Схем”.

Пізніше в коментарі журналістам депутат повідомив, що кіпрську компанію REINEWEG LTD, на яку заведена мережа столичних кіосків, продали “іншому власникові” ще 2018-го, проте на прямі запитання, кому він продав цей бізнес, Холодов не відповідає.

“Цей бізнес ретельно замаскований за підставними власниками та неіснуючими адресами реєстрації цих фірм і зрештою виведений на Кіпр. Із 2018 року родина Холодова справді переоформила бізнес на іншого засновника, номінального”, – зазначали в розслідуванні журналісти.

Після публікації матеріалу “Схем” НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо ймовірного зловживання владою або службовим становищем. Таким чином Холодов став першим депутатом парламенту 9-го скликання, щодо якого за результатами журналістського розслідування правоохоронці порушили справу.

13 квітня Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №1049 без резонансної “тютюнової правки”, просуванням якої займався Холодов і через яку весь закон раніше ветував президент Володимир Зеленський. “За” проголосували 279 депутатів.

Протягом більше ніж пів року оцінку несправжнім чекам у тютюнових кіосках, пов’язаних зі “слугою” Холодовим, не можуть дати податківці.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Розслідувачі з’ясували, що перед санкціями медведчуківські літаки сховали у Швейцарії (відео)

Мова йде про швейцарське містечко, в якому юридично прописана фірма "Інтернешнл Трейдинг...

Торговля наркотиками, пытки и убийства мирных жителей. Захватчик рассказал о “русском мире” в ОРДЛО (видео)

Новиков "не зря повоевал на Донбассе, прибарахлился и вовремя оттуда свалил, а...

Окупанти хочуть наших грошей: як російський репер заробляє водночас у загарбаному Донецьку й у Києві (відео)

Раніше він неодноразово гастролював у Криму. Теж незаконно. Заборона на в'їзд в...