Суббота , 20 Апрель 2024
Общество

День пам’яті жертв Голодоморів: Україна вшановує мільйони загиблих у геноциді, влаштованому радянською владою

День пам’яті жертв голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада.

Як інформує “Укрінформ”, у ХХ сторіччі українці тричі пережили масовий голод: у 1921-1923-му, 1932-1933-му і 1946-1947 роках. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – саме його нині називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом. Українські селяни стали наступними жертвами тодішньої влади після тотальних репресій щодо української інтелігенції та духівництва.

Масовому голоду в Україні передувала низка подій. 18 листопада 1932 року вийшла постанова ЦК КП(б)У “Про заходи щодо посилення хлібозаготівель”, яка передбачала покарання за невиконання планів заготівлі зерна – сільські господарства каралися натуральними штрафами, тобто конфіскацією 15-місячної норми м’яса. Згодом перелік компенсаційних харчів було розширено картоплею і салом, наприкінці року – продуктами тривалого зберігання. Окрім того, видана цього ж дня постанова “Про ліквідацію контрреволюційних гнізд та розгром куркульських груп” дозволяла відбирати у селян хліб за статтею “контрреволюційні злочини”.

26 листопада вийшов наказ наркома юстиції та генерального прокурора УРСР, в якому наголошувалося на тому, що “репресії є одним із потужних засобів подолання класового спротиву хлібозаготівлі”. Таким чином, штучно створений голод став добре продуманою та ретельно замаскованою каральною операцією.

Передусім, в українських селян було відібрано вирощене ними зерно, далі численними натуральними штрафами та обшуками були відібрані останні запаси продовольства. У грудні 1932 року у 82 районах України була заборонена торгівля продуктами, також припинилися поставки промислових товарів. На початку 1933 року забороною виїзду з охопленої голодом України селян було позбавлено останніх надій на порятунок. 

Терор голодом, що тривав в Україні протягом 22-х місяців, забрав життя понад 4 млн людей.

Упродовж десятиліть тема Голодомору була табуйованою. Допоки існував комуністичний режим, навіть говорити про голод тих років було суворо заборонено. Дослідження цієї трагедії розпочалися лише наприкінці 80-х років минулого століття. Нині в Україні, відповідно до закону від 28 листопада 2006 року “Про Голодомор 1932-1933 років в Україні”, голод 1932-1933 років розцінюється як акт геноциду українського народу, а його “публічне заперечення… визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним”.

7 грудня 2016 року українські парламентарії закликали й інші держави визнати Голодомор геноцидом українського народу. Наразі це зробили 17 держав світу. Ще 10 країн в офіційних зверненнях засудили Голодомор як акт винищення людства, вчинений тоталітарним сталінським режимом, або вшанували пам’ять його жертв. Крім того, Голодомор 1932-1933 років в Україні було визнано актом геноциду на регіональному та муніципальному рівні у 8 країнах.

Загальнонаціональні заходи до Дня пам’яті жертв Голодомору пройдуть по всій Україні. Цього дня передбачені жалобні заходи, проведення тематичних наукових, інформаційних та культурно-мистецьких заходів, виставок, презентацій документів, фото- і відеоматеріалів. Разом з тим, на території України буде приспущено Державний прапор. 

О 16:00 в кожній домівці українці запалять свічки пам’яті та приєднаються до загальнонаціональної хвилини мовчання. 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

10 ошибок, из-за которых отношения летят кувырком

Иногда отношения между людьми не складываются вне зависимости от усилий любого из...

Что говорит о скором разрыве отношений? Объяснения психологов

Разобраться в отношениях бывает сложно, особенно, если происходят настораживающие либо странные вещи.

В каких ситуациях лучше промолчать? Мнение психологов

Есть ситуации в жизни, когда человеку лучше молчать нежели что-либо сказать.

Украинцев просят экономить свет, рекомендации энергетиков

Жителей Украины призывают к экономии электрической энергии.