Пятница , 29 Март 2024
Общество

Казанський: Історія з перейменуванням селища Нью-Йорк піднімає важливу проблему

Вчора прифронтовому селищу Новгородське Донецької області нарешті повернули історичну назву Нью-Йорк. Чудово, що це сталося! Війна колись закінчиться, і український Нью-Йорк зможе заробляти на своїй самобутності.

Про це у Facebook пише блогер Денис Казанський, інформує UAINFO.org.

Взагалі ця історія з перейменуванням піднімає важливу проблему – у південних і східних областях України існують десятки колишніх німецьких поселень (так, Нью-Йорк – це теж німецький селище), які були перейменовані за радянської влади. І тепер дуже корисно було б повернути справжні імена не тільки Нью-Йорку, але і їм теж.

Чомусь у нас досі практично не згадується така важлива тема, як геноцид німців, які проживали в Україні до 1940-х років. Про геноцид українців, голокост, депортації кримських татар ми говоримо багато. А депортація українських німців якось винесена за дужки.

До Другої світової війни у південних та східних областях України було багато німецьких колоній, де жили в основному німці-меноніти. Після утворення УРСР їх навіть спочатку об’єднували в окремі німецькі сільради – щось типу міні-автономій. На карті Луганської округи 1928 року видно таку німецький сільраду з центром у селищі Шмідт.

Тепер ці німецькі топоніми тільки на старих картах і залишилися (подивіться на мапу, скільки їх було навколо Запоріжжя!). Після 1945 усіх німців зробили винними за етнічною ознакою і виселили у Казахстан та Сибір. Німецькі назви перейменували, кладовища розгромили, хоча подекуди німецькі надгробки збереглися.

Відродження німецького спадщини могло б стати дуже важливою і корисною програмою, спрямованою в тому числі на залучення в Україну німецьких інвесторів і німецьких туристів. Варто було б повернути німецькі назви історичним поселенням, відновити і привести в порядок вцілілі пам’ятки архітектури, організувати масштабний фестиваль німецької культури (наприклад, у Запоріжжі, де була велика німецька колонія Айнлаге). Упевнений, що німці ще й з радістю би це проспонсорували.

Класна ж історія, не розумію, чому ніхто досі про це не задумався. Якщо ми йдемо в ЄС – важливо реалізовувати такі проекти. Такі кроки однозначно поліпшили б сприйняття України в Німеччині і ускладнили б роботу російським лобістам.

Денис КАЗАНСЬКИЙ

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.