Четверг , 28 Март 2024
Общество

Керівник Microsoft: 1984 рік Орвелла може настати вже у 2024-му

Президент компанії Microsoft Бред Сміт заявив, що життя, описане у книзі Джорджа Орвелла “1984”, може стати реальністю вже у 2024 році.

Це станеться, якщо законодавці не захистять нас від штучного інтелекту, сказав він в інтерв’ю програмі BBC “Панорама”/

У програмі досліджувалася тема дедалі ширшого застосування штучного інтелекту Китаєм для спостереження за своїми громадянами.

Є побоювання, що провідна роль держави у сфері штучного інтелекту загрожує демократії.

“Якщо ми не ухвалимо закони, які захищатимуть громадськість у майбутньому, то виявимо, що технології стрімко розвиваються, і наздогнати їх буде дуже важко”, – сказав Сміт.

“Мені постійно згадуються уроки Джорджа Оруелла з його книги “1984”. Насправді ця історія… була про уряд, який завжди міг бачити й чути все, що роблять і говорять всі”, – каже Сміт.

“Цього не сталося у 1984 році, але якщо ми не будемо обережними, це може статися у 2024 році”.

Китайський штучний інтелект

Сміт додав, що в деяких частинах світу реальність усе більше наздоганяє наукову фантастику.

Китай прагне до 2030 року стати світовим лідером у сфері штучного інтелекту, і багато хто вважає, що його можливості виходять далеко за можливості ЄС.

У 2019 році Китай обійшов США за кількістю патентів, отриманих академічними установами на інновації у сфері штучного інтелекту.

Згідно з дослідженням Comparitech, 54% з 770 мільйонів камер відеонагляду у світі встановлені у Китаї

Ерік Шмідт, колишній гендиректор Google, а нині представник Комісії національної безпеки США зі штучного інтелекту, попередив, що перемога над Китаєм у цій сфері є необхідною.

“Ми перебуваємо у стані геополітичного стратегічного конфлікту з Китаєм, – сказав він. – Шлях до перемоги – об’єднати наші ресурси, щоб розробити національні та глобальні стратегії перемоги демократій у сфері штучного інтелекту. Якщо цього не зробити, на нас чекає майбутнє, в якому нам нав’яжуть інші цінності”.

Доктор Лан Сюе, консультант китайського уряду, вважає, що розпізнавання облич може виявитися “надзвичайно корисним”.

“Китай дійсно досяг великого прогресу в розвитку технологій, – каже він. – США вважають це загрозою і хочуть розпочати війну проти технологій”.

Хоча Китай відчутно відрізняється від західного світу своїми цінностями та політикою, китайське бачення світу – “це не конвергенція, а співіснування”, вважає доктор Кею Цин, доцентка Лондонської школи економіки.

“Китай не прагне експортувати свої цінності”, – твердить вона.

Проєкт Maven

Ерік Шмідт став радником Пентагону у 2016 році, зберігши при цьому посади виконавчого директора Alphabet – материнської компанії Google.

У наступні роки Google уклала контракт з Пентагоном, дозволивши йому використовувати деякі зі своїх технологій розпізнавання зображень в рамках військових проєктів.

Проєкт Maven застосовував машинне навчання, аби розрізняти людей та предмети на відео, знятих з дронів.

“У той час Maven був способом замінити людське око автоматичним зором для відеозаписів з дронів, які використовувалися в різноманітних конфліктах в арабських країнах”, – каже Шмідт.

“Я вважав, що використання цієї технології – позитивний чинник для національної безпеки і хороше партнерство для Google”.

“Кров на руках”

Проте низка працівників Google розкритикували проєкт Maven і звільнилися.

“Google не має брати участь у військовому бізнесі, – вважає інженер-програміст Лора Нолан, яка звільнилася у 2018 році, коли дізналася про те, чим саме займається Google в проєкті Maven.

“Мені здавалося, що в мене руки у крові”, – додає вона.

Нолан твердить, що цю технологію в майбутньому можна буде використовувати в системах наведення.

Google спершу заявила, що штучний інтелект буде використовуватися Пентагоном лише у невоєнних цілях, а у червні 2018 року залишила проєкт.

Шмідт каже, що вважає корисними технології, які можуть допомогти військовим ухвалювати правильні рішення.

Змагання інтелектів

Міністерство оборони США тим часом продовжує шукати партнерів у Кремнієвій долині, прагнучи виграти глобальні перегони озброєнь штучного інтелекту.

Сет Моултон, голова Цільової групи США з питань майбутнього оборони, закликає технологічні компанії підтримати військових.

“Усе зводиться до того, що це перегони, це змагання, і ми беремо в них участь. Чи збираєтеся ви допомогти нам виграти ці перегони? Чи станете нашими супротивниками? У Китаї немає такої системи правління, як у нас. Чи може змагання у сфері штучного інтелекту призвести до конфлікту з Китаєм? Цілком”.

Доктор Сюе погоджується, що вірогідність конфлікту існує, хоча він і не є неминучим.

Але для того, щоб цього не сталося, США та Китай мають дійсно співпрацювати, вважає він.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.