Четверг , 18 Апрель 2024
Общество

Журналісти з’ясували, що держдача дісталася Венедіктовій із величезною “знижкою”

Генпрокурорка Ірина Венедіктова орендує державну резиденцію в комплексі відпочинку “Пуща-Водиця” Державного управління справами за цінами, вдвічі дешевшими за офіційну розрахункову вартість оренди інших будинків на території цього ж комплексу

Як повідомляє “Радіо Свобода”, це з’ясувала програма “Схеми”.

Як раніше стало відомо, очільниця ОГПУ скористалася секретною постановою Кабінету міністрів від 19 червня за підписом прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, якою були внесені зміни до іншої урядової постанови “Про державні дачі та резиденції”, що дозволило користуватися ними не тільки президентові, прем’єр-міністрові та голові Верховної Ради України, як це було раніше, але й іншим громадянам “у визначеному суб’єктом управління порядку”.

Але як з’ясували журналісти “Схем”, на практиці скористатися таким правом пересічний громадянин не зможе. На запит програми, чи можна взяти в оренду державну резиденцію чи дачу, у Державному управлінні справами відповіли відмовою.

“(…) порядком передбачено проведення екскурсій на таких об’єктах, а також громадських і культурно-мистецьких заходів. Вказані об’єкти в оренду не передаються”, – зазначили в ДУС, якому підпорядковується комплекс “Пуща-Водиця”, у відповідь на запит “Схем”.

Окрім письмової відповіді, цю інформацію журналістам підтвердили й телефоном у Державному управлінні справами – “державні резиденції в оренду передаватися не можуть”.

Читайте також: НАБУ звинуватило Венедіктову в брехні щодо кількох резонансних справ

Згідно із договором оренди, який мають “Схеми”, у липні цього року Венедіктова орендувала будинок зі спеціальним статусом державної резиденції в “Пущі-Водиці” загальною площею майже 700 квадратних метрів.

“Комплекс надає в тимчасове користування державну резиденцію загальною площею 675,1 кв.м, що складається з житлового будинку, в якому шість кімнат та інших допоміжних приміщень і майна. Термін дії договору – із 9 серпня по 13 вересня 2020. За користування наданим приміщенням користувач здійснює оплату щомісячно у розмірі 63 тисяч 990 гривень”, – ідеться в договорі оренди, підписаним напряму з Венедіктовою.

 

Знімальна група також двічі, вранці 15-го та 16 вересня помічала, як дві автівки Mercedes S-класу виїжджали з території комплексу та прямували в бік центру Києва. Пізніше “Схеми” зафіксували заїзд цього кортежу до Офісу генпрокурора.

Згідно з інформацією джерел “Схем”, обізнаних із ситуацією, оренду державної резиденції для Венедіктової продовжили до 11 жовтня.

І така оренда вартує для генпрокурорки вдвічі дешевше, ніж коштує користування іншими будинками комплексу “Пуща-Водиця”, навіть без особливого статусу – йдеться у розслідуванні.

Читайте також: Журналіст: Президент зі слуги народу вкотре перетворюється на пана, а народ – на слугу

За даними ДУС, які отримали журналісти, вартість оренди одного квадратного метра у приміщеннях найвищого класу в цьому комплексі, затверджена у 2015-му році, складала майже 170 гривень на місяць. Будинок, де мешкає Венедіктова, не лише належить до найоблаштованіших приміщень на території, а й має статус державної резиденції. Але квадратний метр оренди, судячи з укладеного контракту, коштує Венедіктовій лише 95 гривень на місяць.

Тобто, підкреслюють журналісти, якщо брати за основу офіційно затверджений розрахунок ДУС, оренда державної резиденції для Венедіктової мала би обійтись не в шістдесят тисяч гривень на місяць, а майже вдвічі більше – 115 тисяч гривень.

Окремо “Схеми” звернули увагу на особу того, із ким були підписані договори оренди. Це керівник комплексу відпочинку “Пуща Водиця” Євген Єгоров. Він – підозрюваний у справі щодо незаконного привласнення колишнім першим заступником генпрокурора Ренатом Кузьміним земельної ділянки в Пущі Водиці т будівництва там житлового будинку. За версією ОГПУ, який розслідує цю справу, Єгоров як директор комплексу допоміг у цьому Кузьмінові. При цьому окреме провадження НАБУ проти самого Кузьміна, який тепер є нардепом від ОПЗЖ, вже закрила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

14 вересня Оболонський районний суд Києва повернув прокурорам обвинувальний акт щодо Єгорова як “невідповідний”. В ОГПУ подали апеляцію. У коментарі журналістам адвокат Єговорова Артем Захаров повідомив: “Кримінальне провадження, яке міститься в розслідуванні Єгорова, є незаконним із самого початку. Єдиним приводом для цього кримінального переслідування стала відмова Єгорова надати завідомо неправдиві показання про нібито вчинення ним кримінальних правопорушень колишнім першим заступником прокурора Ренатом Кузьміним”.

Нині підлеглі Венедіктової у суді намагаються довести вину Єгорова, який своїм підписом дозволив Венедіктовій оселитися в державній резиденції – ідеться у розслідуванні.

“Схеми” звернулися за коментарем до очільниці ОГП. У день публікації розслідування вона опублікувала допис у фейсбуці: “Розмір орендної плати я не встановлювала, а отримавши пропозицію, просто з нею погодилася, прекрасно розуміючи, що моє перебування в цьому будинку займе лише декілька місяців, не більше… Я попросила надати мені методологію розрахунку орендної плати за використання самого будинку, плати за використання загальних територій і тому подібне. Упевнена, найближчим часом будуть проведені необхідні службові перевірки та, таким чином, отримані відповіді на поставлені питання. Якщо виявиться, що в питанні формування орендної плати не все так однозначно, і вона могла бути встановлена на вищому рівні, я негайно сама, за своєю особистою ініціативою, внесу необхідну доплату, щоб не залишити навіть тінь сумніву в цьому чутливому для суспільства питанні”.

Також Венедіктова повідомила, що вирішила “якомога швидше переїхати”.

Раніше “Схеми” розповідали, як генпрокурорка Венедіктова не зафіксувала в декларації мешкання в елітному старому будинку неподалік від Офісу президента. Тоді вона запевнила, що внесе ці дані в наступну декларацію.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Какие болезненные симптомы никогда нельзя игнорировать? Предупреждение врачей

Боль - явный признак того, что со здоровьем происходит что-то не то.

Маск предложил ввести плату за первую публикацию в Twitter для борьбы с ботами

Илон Маск предложил борьбу против ботов в Твиттер благодаря плате за пост.

Как уберечь блонд и избежать желтизны волос?

Для того чтобы получить идеальный блонд без желтизны необходимо придерживаться нескольких правил,...

Как понять что ваши отношения разрушаются?

Самое начало отношений для всех кажется настоящим счастьем.