Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

НАБУ звинуватило Венедіктову в брехні щодо кількох резонансних справ

НАБУ звинуватило Ірину Венедіктову в маніпуляціях

Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро.

Зокрема йдеться про вчорашній, 15 вересня, виступ генпрокурорки у Верховній Раді щодо справи про хабар, у якій фігурує нардеп “Слуги народу” Олександр Юрченко.

У Бюро звернули увагу на те, що тоді очільниця ОГПУ казала неправду в парламенті, стверджуючи, що в її відомства недостатньо доказів для вручення підозри “слузі”.

“На мою думку, без установлення факту використання службового становища для одержання неправомірної вигоди, факту одержання неправомірної вигоди, повідомити будь-кого за вчинення такого службового злочину неможливо, – навели в НАБУ слова посадовиці. – А матеріали, які мені на сьогодні надали (cтосовно нардепа), не містять таких відомостей…”

“Вчора (14 вересня) я отримала лист від керівництва НАБУ та чернетку підозри без матеріалів провадження о 17:20. Лист і чернетка – все”, – заявила тоді Венедіктова.

Читайте також: Зеленський і Венедіктова покривають суддів ОАСК – Шабунін

Але, стверджує НАБУ, насправді все зовсім не так. У Бюро нагадали, що матеріали, надані ОГПУ, містили з-поміж іншого розсекречені протоколи здійснених негласних слідчих дій, відповідно до яких Юрченко із детективом “під прикриттям” повідомив, що необхідною умовою для внесення запропонованих правок і пропозицій до законопроєкту є надання йому хабаря, суму якого окремо повідомить його помічник.

За словами НАБУ, помічник “слуги” дійсно сповістив про те, що внесення правок буде коштувати 13 тис. доларів. 3 серпня 2020 року нардеп уніс до законопроєкту потрібні пропозиції. Під час наступних зустрічей із детективом депутат підтвердив свою обізнаність із фактом передачі помічникові грошових коштів, а також повідомив, що для їх подальшого схвалення профільним комітетом ВРУ заявникові необхідно надати ще 200 тис. доларів США.

15 вересня НАБУ повторно надало до ОГПУ наявні матеріали кримінального провадження.

У Бюро кажуть, що матеріали кримінального провадження, які обґрунтовують підозру Юрченкові, ще 10 вересня вивчали прокурори ОГПУ. Близько 21:00 10 вересня відбулася нарада за участі генпрокурорки, першого заступника директора НАБУ та керівника департаменту ОГПУ, під час якої доведено інформацію про обставини, встановлені слідством.

Крім того, заявляють у НАБУ, Венедіктова збрехала щодо справи проти суддів ОАСК. Вона казала в парламенті таке: “Пройшло більше трьох місяців із моменту повідомлення про підозру [суддям ОАСК]… Клопотання про відсторонення суддів я надіслала у ВРП мною за рапортом прокурора САП, рапортом, який я сама запитала. Матеріалів від НАБУ в мене на столі досі немає. Питання про арешти, відправлення таких речей без матеріалів проваджень неможливе”.

Насправді ж, переконують у Бюро, 23 липня НАБУ й САП скерували генпрокурорці та її заступникові проєкти клопотань про відсторонення шістьох суддів ОАСК від здійснення правосуддя, про дозвіл на затримання, арешт і тримання під вартою. Реакції Венедіктової не було, а її заступник повідомив НАБУ про неможливість розгляду таких клопотань, тож НАБУ повторно звернулося до голови ОГПУ 31 липня. Після чого вона скерувала до НАБУ лист щодо необхідності надання додаткових матеріалів на обґрунтування поданих проєктів клопотань.

Читайте також: Корупційні справи Розенблата та Юрченка ідентичні. Але в 2017 ГПУ домоглася зняття недоторканності, а зараз Венедіктова “не бачить підстав” – Луценко

За результатами вивчення доказів (матеріалів НСРД зокрема), обсяг яких становив понад п’ять томів, генпрокурорка підписала клопотання про відсторонення суддів.

Окремо в НАБУ зауважили, що Венедіктовій неодноразово доповідали про обставини справи під час спільних нарад, зокрема це робили і співробітники НАБУ, як до, так і після повідомлення про підозру суддям ОАСК 17 липня. Більше того, очільниця ОГПУ особисто ухвалювала низку процесуальних рішень щодо справи.

Також у Бюро зазначили, що до передачі справи від СБУ до НАБУ в липні матеріали розслідування фактично понад рік фізично перебували в ОГПУ.

Також, розповідають в антикорупційному органі, Венедіктова сказала неправду про справу власника “VAB банку” Олега Бахматюка.

Її цитата: “Цю справу (за підозрою власника “ВіЕйБі банку”) Офіс генерального прокурора так само пройшов гідно. Нас критикували за те, що ОГП виконав судове рішення і скасував постанову попереднього заступника генерального прокурора…. ОГП виконав і ухвалу рішення ВАКСу, і скасував попередню постанову… Що далі в цій справі? А далі в цій справі – тиша”.

Проте в НАБУ своя версія подій. У Бюро стверджують, що за три дні після скасування Венедіктовою постанови про закриття справи НАБУ й САП спрямували до ОГПУ клопотання про видачу власника “VAB банку” для притягнення до кримінальної відповідальності задля подальшого звернення до компетентних органів Австрії із запитом про екстрадицію. Станом на 15 вересня ОГПУ до органів Австрії не звертався.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".