Суббота , 20 Апрель 2024
Общество

Україна отримала відповіді на важливі запитання – на жаль, украй невтішні

Зазвичай у мас-медіа коментують дані соціологічних опитувань, пов’язані з оцінками громадянами політичної ситуації та поточними рейтингами партій і політиків

Як на мене, не менш (а, можливо, ще більш) цікавими є й інші дані щодо начебто неполітичних проблем. Адже вони здатні часом дуже й дуже чітко відповісти на сакраментальні питання, які так усіх цікавлять – що було, що буде й чим душа заспокоїться. А якщо серйозно – наочно показати глибинні процеси у масовій свідомості та підсвідомості.

От, скажімо, у розпал зростань показників інфікованих коронавірусом аж 18% опитаних українців заявили, що епідемію в нашій країні подолано, а 19% не мають власної думки щодо того, чи триватиме й далі епідемія, чи з нею вже впоралися. Цікава картина, чи не так? А отримана вона в ході чергового опитування, проведеного по всій Україні (крім окупованих Росією територій) Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, computer-assisted telephone interviews) із 20-го по 23 червня.

З’ясувалося, що тільки 63% опитаних дотримується тверезої думки, що Україна ще не впоралася з епідемією COVID-19, і число нових хворих зростатиме. Можуть зауважити – чому це “тільки”, 63% – це “аж”. А ви екстраполюйте отримані цифри (опитування репрезентативне) на все доросле населення, й отримаєте мільйони й мільйони безпідставних оптимістів і безвідповідальних незнайків, які й поводитимуть себе відповідно до своїх поглядів і настанов…

У цьому опитуванні респондентам запропонували відповісти на ще одне начебто не дуже політичне запитання – щодо доцільності співпраці нашої країни з МВФ. Й ось який результат отримано: лише 24% опитаних українців дотримувалися думки, що зараз краще співпрацювати з МВФ, отримуючи нові кредити. Ось тут уже маємо беззастережне “тільки”, чи не так?

Читайте також: Коти в мішках: перед нами минуле, яке намагається прикидатися майбутнім

Ба більше: порівняно з аналогічним опитування у квітні, частка тих, хто так вважає, зменшилася на вісім відсоткових пунктів (із 32% до 24%). Натомість 61% респондентів у червні сказали, що зараз краще не співпрацювати з МВФ і не отримувати нові кредити; порівняно з квітнем, частка осіб, які так вважать, збільшиласяна 15 відсоткових пунктів (с 46% до 61%) – інші не визначилися…

Геніально! А де взяти гроші державі за умов неминучого під час епідемії падіння економіки? У тумбочці, як у популярному колись анекдоті? Чи до Росії поповзти на колінах? Так в останньої з ними теж не дуже добре… Крім того, опитані вочевидь просто не знають, що співпраця з МВФ – важливий позитивний маркер для зарубіжних інвесторів й інших міжнародних фінансових структур.

Ясна річ, тут спрацювало олігархічно-проросійське телебачення, через яке просувається начебто рятівна ідея державного дефолту України. Та й сам тоді-ще-актор Зеленський у серіалі “Слуга народу” заклав міцне підґрунтя такого “розуміння” широкою публікою ситуації – пам’ятаєте, як він різко реагує у фільмі на вимоги МВФ до України, посилаючи міжнародних фінансистів на всі можливі літери, тоді як у реальності ніяких подібних вимог МВФ ні до кого не висуває і не може висувати, ці “вимоги” – російські пропагандистські кліше, озвучені в бесіді із “президентом Голобородьком”, із яким значна частина масової аудиторії, схоже, досі ототожнює президента Зеленського… Цікава взагалі-то картина – “президент Голобородько” проти президента Зеленського, чи не так?

А у всеукраїнському опитуванні, проведеному так само методом CATI із 31 травня до 4 червня 2020 року, КМІС одержав цікаві результати щодо думки українців про походження коронавірусу та його поширення у світі. Були запропоновані на вибір три варіанти тверджень: 1) природне виникнення коронавірусу та згодом його поширення у світі; 2) штучна розробка в лабораторії, але випадкове поширення у світі; 3) спеціальна розробка й навмисне поширення у світі для зменшення чисельності населення та/або завдання шкоди окремим країнам. Крім цього, респонденти могли назвати свій варіант.

Знов-таки, за умов домінування олігархічно-проросійського телебачення, 37% опитаних обрали варіант, згідно з яким коронавірус був “спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам”. Ще 29% обрали варіант, що коронавірус “зроблений штучно в лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю”. Обрали варіант, що коронавірус з’явився природним шляхом і потім поширився на світ 18% опитаних.

Тим респондентам, які обрали варіант “коронавірус був спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам”, ставили додаткове запитання: “А хто, на Вашу думку, відповідальний за розробку й навмисне поширення коронавірусу?”. Половина опитаних (49%) не змогла відповісти на це запитання. 26% вважають, що Китай відповідальний за розробку й навмисне поширення коронавірусу, далі йдуть США (11%) і Росія (2%).

Читайте також: Блогерка окреслила найбільший комунікаційний провал влади на найвищому рівні

Як це все прокоментувати? Дві версії – природної генези коронавірусу та його “монтажу” в лабораторії – мають реальне обґрунтування, тому значне число прихильників цих варіантів не дивує. А от 37% адептів позиції, наче коронавірус був “спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам” – це вже повний капець, це яскрава характеристика рівня дебілізації нашого суспільства, чи не так?

І не потрібно втішатися тим, що у США теж третина населення дотримується схожих поглядів – тамтешня публіка надто виразно засвідчила свій рівень у ході “мирних погромів” і “справедливого обурення нальотчиків” (я нічого не вигадую – це терміни американських медіа, зразки “передової” журналістики). Не забуваймо, що у Штатах у населення свої таргани в головах, а в Україні – свої, і з цими тарганами та з олігархічно-промосковським телебаченням нам іти на вибори…

І нарешті. У проведеному КМІС із 24-го до 31 травня так само методом CATI всеукраїнському опитуванні року було засвідчено, що половина українців (50%) не шкодує про розпад СРСР, але кожен третій (33,5%) шкодує. Якщо на Заході України переважна більшість населення не шкодує (69% проти 15%), то в Центрі України співвідношення – 51% до 32%. На півдні, сході й Донбасі переважають ті, хто шкодує про розпад СРСР: 41,5-49% залежно від регіону проти 35-39% тих, хто не шкодує.

Зверніть увагу: серед молоді у віці до 30 років – тобто тих, хто зростав уже в незалежній Україні й нічого сам не може сказати про “принади” радянського ладу, аж 14% шкодує про розпад СРСР. Ось вона, ефективність російської пропаганди та нікчемність системи української освіти! Так, у СРСР були досягнення, але ж і в Третьому Райху створили систему автобанів і “народний автомобіль” – фольксваґен. І при цьому німцям загалом удалося відокремити ці речі від Гітлера та Райху…

І іще одне свідчення ефективності російської пропаганди: серед тих опитаних, хто своєю етнічною належністю називає “українець”, 30,5% шкодує про розпад СРСР, натомість такий настрій притаманний 67% серед тих, хто називає себе “росіянином”. І взагалі якесь божевілля: серед опитаних осіб з вищою освітою 23% шкодує про розпад СРСР. Хоча… Серед цих осіб із вищою освітою різні люди, зокрема номенклатура та її діти. От тільки самостійно думати ні перші, ані другі нездатні: звісно, багато кому з них хотілося би працювати в Москві чи на підприємствах радянського ВПК, де були й добрі зарплати, й відповідні “пайки”. Та чи була би придатна наша земля для людського життя, якби СРСР із його агресивністю та дурнями-геронтократами на чолі продовжив свою існування, чи тут була би випалена радіоактивна пустеля, а чи може система відновленого ҐУЛАҐу?

Сергій ГРАБОВСЬКИЙ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

10 ошибок, из-за которых отношения летят кувырком

Иногда отношения между людьми не складываются вне зависимости от усилий любого из...

Что говорит о скором разрыве отношений? Объяснения психологов

Разобраться в отношениях бывает сложно, особенно, если происходят настораживающие либо странные вещи.

В каких ситуациях лучше промолчать? Мнение психологов

Есть ситуации в жизни, когда человеку лучше молчать нежели что-либо сказать.

Украинцев просят экономить свет, рекомендации энергетиков

Жителей Украины призывают к экономии электрической энергии.