Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

“Запуск “Північного потоку-2″ – стратегічна поразка України, а об’єм транзиту газу через ГТС прямуватиме до нуля”, – політичний експерт

Український президент Володимир Зеленський під час зустрічі із президентом США Джо Байденом не зможе вплинути на запуск “Північного потоку-2” і руйнівні наслідки для України у звязку із втратою транзитного потенціалу. 

Про це в ефірі українського телеканалу сказав політичний експерт Микола Мельник, передає UAINFO.org

“Україна вже не зможе вплинути на запуск “Північного потоку-2”. Навіть пані Меркель чітко зазначила, що “Північний потік-2″ – це європейський проект, який буде запущений. І я не бачу, які у України є аргументи щодо незапуску магістралі”, – сказав він.

Експерт додав, що “Північний потік-2” є європейсько-російським проектом, на який поширюється енергетичне законодавство Європейського Союзу. Зокрема, “Північний потік-2” відповідає вимогам Третього енергопакету ЄС, відповідно до якого не допускається зосередження в одних руках транспортних мереж, виробництва енергоносіїв та їхнього збуту споживачам. 

“Північний потік-2″ буде у оперативному управлінні європейських компаній, тому обмеження енергопакету можуть обійти”, – сказав він. 

Микола Мельник наголосив, що запуск “Північного потоку-2” є стратегічним програшем України.  

“Ця потужна поразка настала ще у 2019 році, коли Україна уклала третейську угоду: відмовились від частини претензій і погодились на зменшення транзиту. Зараз маємо лише наслідки поразки. Так, Україна погодилась на зменшення транзиту через країну з 90 млрд куб. м до 35 млрд. куб. м на рік – у зараз нам немає до кого опонувати”, – додав він.

Політичний експерт додав, що питання збереження транзитних потужностей української ГТС “дійсно перебуває у підвішеному стані”, і навіть канцлер ФРН Ангела Меркель “не сказала, що буде з транзитом для України після 2024 року”.  

“Насправді транзит через Україну (після запуску “Північного потоку-2″ і Турецького потоку – ред.) перестане бути важливим для Європи. Тому що із 35 млрд куб. м, Україна 15 млрд куб. м забирає на ретранзит, а 20 млрд кубів газу – це всього лише економіка Польщі і частини країн центральної Європи”, – завершив він.  

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...