Четверг , 28 Март 2024
Политика

Чому відкладається оприлюднення фільму-розслідування групи Bellingcat щодо зриву операції по “вагнерівцям”?

Незважаючи на те, що досить багато колег-експертів прогнозували появу цього фільму або на середину березня, або на початок квітня, його прем’єра принаймні найближчим часом не відбудеться.

Про це для Цензор.НЕТ пише політолог Андрій Миселюк, інформує UAINFO.org 

Справа у тому, що починаючи із середини минулого місяця, контекст ситуації навколо України серйозно змінився. Це пов’язано із початком процесу постійного нарощування російської військової присутності біля українських кордонів та в окупованому Криму. А також одночасною із цим нарощуванням активізацією  проросійських бойовиків на лінії зіткнення на Донбасі.

В цих умовах Захід змушений зробити все можливе задля того, щоб відкласти у бік та на потім свої наявні претензії до офіційного Києва. І працювати на те, щоб підтримати українське керівництво як свого партнера у боротьбі із російською агресією та всіляко намагатися стримати військову активність Росії біля українських кордонів.

У переліку таких кроків із підтримкою позиції офіційного Києва, перш за все, варто згадати довгоочікуваний телефонний дзвінок від президента США Джо Байдена Володимиру Зеленському. А також телефонну розмову прем’єра Великої Британії Бориса Джонсона із Зеленським та заяву очільника НАТО Єнса Столтенберга про те, що альянс твердо підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. Крім того, дуже важливою була заява керівника Пентагону Ллойда Остіна, який у розмові із українським колегою Андрієм Тараном запевнив, що США будуть підтримувати Україну у питаннях територіальної цілісності та захисту від російської агресії.

В умовах такої одностайної підтримки офіційного Києва у дуже складний для України момент вихід сенсаційного фільму-розслідування Bellingcat щодо зриву операції по «вагнерівцях» став би серйозним ударом по позиціях українського керівництва. Перш за все, персонально по позиціях президента Володимира Зеленського та керівника його Офісу Андрія Єрмака.

Це стало би також міцним ударом по єдності Заходу та України у протидії російській агресії. І вивело би на перший план питання довіри у відносинах між офіційним Києвом та західними столицями. І, що дуже важливо, одночасно стало би потрібним Росії аргументом задля дискредитації дій керівництва України, стану із довірою у антиросійському таборі, а також, можливої військової активізації дій проти нашої країни.

Таким чином, як бачимо, кількість загроз від оприлюднення розслідування Bellingcat із надзвичайно чутливою для українського керівництва інформацією саме зараз, у критичний для української безпеки момент, є вражаюче великою. Як є вражаючим і масштаб потенційних негативних наслідків від оприлюднення зараз цієї інформації. Як для України, так і для Заходу (NB!)

Тому можна бути впевненими у трьох ключових речах.

Перша: авторитетна і досвідчена група розслідувачів Bellingcat дійсно формально є незалежною від політичного та військового керівництва Великої Британії. Як про це, згідно даним «Дзеркала тижня», і заявляли британські офіційні особи представникам Офісу Зеленського. Коли останні намагались залучити представників британської влади, щоб завадити виходу фільму Bellingcat по «вагнерівцях».

Друга: представники політичного та військового керівництва Великої Британії мають необхідні важелі впливу на дії групи у важливих для національної безпеки Великої Британії питаннях.

І третє: представники політичного та військового керівництва Великої Британії зараз обов’язково використають ці важелі впливу задля того, щоб переконати групу Bellingcat щонайменше відкласти обнародування результатів свого розслідування.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.