Вторник , 19 Март 2024
Политика

КСУ просять скасувати окремі заборони карантину вихідного дня

Група нардепів просить КСУ скасувати деякі запровадженні в межах карантину вихідного дня обмеження

Про це повідомила пресслужба Конституційного суду України.

“До Конституційного суду України 23 листопада надійшло конституційне подання 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень підпункту 17 пункту 10, пункту 15 постанови Кабінету міністрів України “Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2″ від 22 липня 2020 року №641 зі змінами”, – мовиться в повідомленні.

Читайте також: Карго-культ замість стратегії: заривати гроші в асфальт навчилися, а готувати країну до пандемії – ні

Автори клопотання вважають, що окремі положення вказаної постанови не відповідають низці норм Основного закону України, а також зазначають, що порушені в конституційному поданні питання мають особливе суспільне й економічне значення, оскільки стосуються зокрема й життя та здоров’я громадян.

Як випливає з документа, подання в суді представлятиме нардеп від “Слуги народу” Олександр Дубінський.

Своєю чергою його колега по фракції Ольга Совгиря зазначила, що предметом оскарження в цьому поданні не є запровадження карантинних обмежень у цілому.

Оскаржено окремі положення постанови уряду, що передбачають низку обмежень для діяльності суб’єктів господарювання в суботу та неділю.

Також оскаржено положення постанови, що передбачає заборону планової шпиталізації.

У конституційному поданні нардепи стверджують, що запровадженими обмеженнями порушено рівність конституційних прав і свобод громадян унаслідок заборони працювати одним громадянам, у той час як інші громадяни працюють.

Читайте також: Фурса: Конституційний суд захопили терористи, є два способи зупинити їх

На думку авторів подання, оскаржені в поданні заборони є безумовними, а їх фактична реалізація призводить до істотних (більше 50%) втрат доходу (заробітку) у суб’єктів господарювання, які працюють у різних економічних сферах.

Натомість обмеження на здійснення планових заходів ушпиталення передбачає вибірковий підхід до надання медичної допомоги всупереч положенням статті 49 Конституції України.

Крім цього, у поданні йдеться, що оскаржені обмеження запроваджені без введення на території України воєнного або надзвичайного стану, що є передумовою для обмеження низки конституційних прав згідно зі статтею 64 Конституції України.

Наразі суд вирішує питання про відкриття конституційного провадження.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.