Вторник , 19 Март 2024
Политика

КВУ: Місцеві вибори 25 жовтня в цілому відповідали стандартам чесних і демократичних виборів

Місцеві вибори 25 жовтня в цілому відповідали стандартам чесних і демократичних виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

За його словами, 25 жовтня на виборчих дільницях працювали близько 1,5 тис. спостерігачів КВУ, ще 350 спостерігачів працювали як кореспонденти газети “Комітет виборців України”, а 200 – у складі мобільних груп, які реагували на факти порушень виборчого законодавства і відвідували дільниці.

“За оцінкою КВУ, день голосування на місцевих виборах в цілому відповідав стандартам чесних і демократичних виборів”, – сказав голова КВУ.

Він зазначив, що в переважній більшості випадків порушення законодавства не мали суттєвого впливу на результати волевиявлення.

“Однак, низка повідомлень наших спостерігачів про порушення виборчого законодавства дають підстави говорити про те, що в день голосування мало місце використання технологій прямого й непрямого підкупу, окремі факти спроб фальсифікацій результатів голосування, а також технології, які пов’язані з виборчими “туристами”, що в окремих громадах могло мати суттєвий вплив на результати волевиявлення”, – повідомив Кошель.

Зокрема, за його словами, на дільниці, розташованій у приміщенні психіатричного інтернату у Кам’янському районі Дніпропетровщини, фіксувалися факти примусу виборців до голосування з боку медичних працівників. Крім того, спостерігачі КВУ мають відеоматеріали з підтвердженням фактів, коли медпрацівник вкидав бюлетень виборця, який перебуває на лікуванні.

Водночас на дільниці у Виноградівському геріатричному пансіонаті на Закарпатті спостерігач КВУ зафіксував факти впливу на результати волевиявлення. Зокрема, людям, які перебувають у пансіонаті на лікуванні, роздали пам’ятки, в яких вказувалися назва політичної партії та прізвище і номер кандидата.

“Ми наводимо ці два приклади, тому що це не просто факти порушення виборчого законодавства, а факти аморальності з боку медичних працівників цих закладів. І тому ми звертаємося до керівництва Нацполіції з проханням взяти під особливий контроль ці два факти, які є задокументованими, щоб це стало профілактикою на другий тур та на подальші виборчі кампанії”, – зазначив Кошель.

За його словами, спостерігачі КВУ також фіксували факти фальсифікацій, зокрема, на Черкащині були викрадені 100 бюлетенів для голосування на виборах до Черкаської районної ради.

Очільник Комітету виборців зауважив, що були зафіксовані й факти підкупу та підвезення виборців, а також ряд спроб винесення бюлетенів.

Місцеві вибори 2020 в Україні

Як повідомляв УНІАН, 25 жовтня в Україні відбулися чергові місцеві вибори. За попередніми даними ЦВК, явка виборців становила 36,88%.

Вибори пройшли за пропорційною системою з відкритими списками. У Криму, Севастополі, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей голосування не проводилося.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.