Суббота , 20 Апрель 2024
Политика

У Херсоні суд відпустив під заставу керівницю проросійської організації, яку завербувала ФСБ

Тетяна Кузьміч шпигувала за українськими службами і передавала зібрані матеріали окупантам.

У понеділок, 5 жовтня, в Херсоні під заставу в 0,5 мільйона гривень суд випустив Тетяну Кузьміч, відому під псевдонімом “Цвєтаєва”, яку контррозвідка СБУ влітку 2020 року затримала за підозрою в державній зраді на користь ФСБ Росії.

Про це повідомляє журналіст ТСН Андрій Цаплієнко.

За версією слідства, у 2015 році керівницю ГО “Русіч”, старшу викладачку комунального вищого навчального закладу “Херсонська академія безперервної освіти” Тетяну Кузьміч, в анексованому Криму завербував представник російської спецслужби з псевдонімом “Олександр Престолов”.

Встановлено, що Кузьміч шпигувала за українськими службами і передавала зібрані матеріали окупантам, використовуючи електронну пошту, а також особисто зустрічалася з росіянами на окупованому півострові і в Москві.

Під час обшуків за місцем проживання у неї знайшли комп’ютер (з відкритою електронною поштою, через яку вона передавала отриману інформацію, і програмою, яка видаляла відправлені файли), мобільні телефони, флеш-накопичувачі, переносний магнітний накопичувач пам’яті, українські сім-карти, кредитні карти “Ощадбанку Росії”, російські рублі і російські агітаційні матеріали.

У серпні суд заарештував шпигунку до 9 жовтня з правом внесення застави в розмірі 529 тисяч 500 гривень. Після цього до Кузьмич на зустріч приїжджало кілька проросійських політичних діячів і адвокатів.

Згідно з отриманою інформацією, керівництво “Росспівробітництва” планувало внести заставу за Кузьмич, а також має намір запросити в Херсон представників ОБСЄ, ООН, Червоного Хреста для надання ситуації розголосу. Крім того, заставу в розмірі 529 тисяч 500 гривень за Кузьмич готовий був заплатити член політичної партії “Опозиційний блок”, нардеп Вадим Новинський. Хто саме вніс заставу за російську шпигунку, поки не відомо.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...