Вторник , 19 Март 2024
Политика

Слово “мир” в окупації може йти тільки в сукупності із “трудом” і “маєм” – Асєєв

Невивчений Ленін, або до чого тут Мінськ

Так уже заведено, що в одному з найжорстокіших місць окупованого Донбасу, а можливо – і сучасної Європи, у таємній в’язниці “Ізоляції” в’язні пересуваються з мішками або пакетами на головах. Як особливе “заохочення” тим, хто вже довгий час підстрибує за кожного відчиненнякамерних дверей та миттєво надягає пакета на голову, той пакет чи мішок дозволяють зняти. Як правило, це відбувається через декілька місяців чи пів року

Про це для “Радіо Свобода” пише Станіслав Асєєв.

Й ось тоді можна побачити майже сюрреалістичну картину: виявляється, що в холі сучасного концтабору – просто перед спуском до підвалу – висять дві картини з Леніним: Ілліч ніби супроводжує тих, кого змотаних скотчем тягнуть до місцевого підземелля чи то в карцер, чи на тортури. Більше того, влітку полонених виводять у душ на вулиці, поруч із яким також розміщено бюст вождя пролетаріату – вірогідно, ще з радянських часів. Але й на цьому фантасмагорія з Леніним тут не закінчується: керує всім цим “різноманіттям” воєнних злочинів, зґвалтувань і принижень людської гідності людина з позивним “Ленін”…

У гонитві за “миром”

За останні місяці “мирних ініціатив” української сторони не покидає відчуття, що ми так і не зняли той пакет із голови. Не зняли всією країною, адже Ленін “Ізоляції” – це відповідь на те, чим насправді є ця війна. І річ навіть не в тому, що казати про амністію (загальну чи часткову) та вибори за наявності концтабору – повний абсурд.

У гонитві за “миром” ми вже давно навчились перестрибувати усі ці підвали, наче атлет – високі жердини. Річ у тому, що донецький Ленін чітко говорить, що політика у війні на Донбасі – лише модальність, поза якою ховається те, що за своєю суттю не може мати спільного знаменника між сторонами.

Читайте також: Фокін, Зеленський і Ко не розуміють елементарного, це загрожує нашому майбутньому – Портников


Під час акції протесту біля резиденції президента Володимира Зеленського в Кончі-Заспі з вимогою його відставки після того, як українська сторона у Тристоронній контактній групі погодилася на спільну інспекцію з бойовиками в районі Шумів на Донбасі. Київ, 10 вересня 2020 року

Безперечно, локальний конфлікт на Донбасі (якщо вже добирати дипломатичні формулювання) – не є першим чи останнім локальним конфліктом у світі. Але специфіка української ситуації в тому, що мова йде не про політичні розбіжності, а про метафізичні, ціннісні, що обумовлює шість років марних намагань домовитись із Росією про те, що неможливо обговорювати у принципі.

Наприклад, конфлікт у Північній Ірландії хоч і мав релігійний і політичний вимір, але проходив в одній системі цінностей західного світу, завдяки чому не останньою чергою вдалося віднайти політичне вирішення цієї проблеми.

На Донбасі ж ситуація принципово інша: впроваджена там концепція “русского мира” з концтабором, Леніним і підвалами за своєю суттю протиставляє себе всьому західному, вбачаючи в ньому головну загрозу для існування Росії та її “месіанства” з “особливою духовністю”.

Можна багато іронізувати над таким способом життя та поглядом на світ, але факт залишається фактом: заручники, гармати, зруйновані будинки та долі, нескінченні “домовилися домовлятись” – все це витік російської думки про те, що Захід – ворог, а держави України поза Росією не існує та існувати не може.

Росія прагне вплинути на Україну через “ЛДНР”

І будь-які “кроки вперед” у переговорах у Мінську насправді – лише кроки до реалізації цієї концепції. Іншими словами, Росія здатна домовлятись щодо полонених, відкриття нових КПВВ, розмінування й іншого доти, доки вважатиме, що зможе політично вплинути на Україну через так звані “ЛДНР”.

Читайте також: Зеленський ніяк не збагне: Путін не збирається з ним домовлятися, натомість просто використовує – Портников

Саме тому навіть зараз загарбники блокують будь-які питання на переговорах у Мінську, допоки не буде вирішене питання з постановою парламенту щодо виборів. Бо саме ця постанова наразі перешкоджає “політичному врегулюванню конфлікту”, а простіше – потраплянню наскрізь кримінального анклаву ОРДЛО в політичний кровотік нашої країни.


На акції під Офісом президента з вимогою не підписувати “капітуляційних угод із Путіним” – не погоджуватися на так звану “формулу Штайнмаєра”. Київ, 19 вересня 2019 року

Перевдягаючи своїх дикунів із ОРДЛО в костюми для Мінська​

Зі свого боку Україна й досі спить мирним сном. Цей сон – про мир, якого ніколи не буде, допоки існує Росія в тому вигляді, в якому на неї вказує Ленін біля сходинок до підвалу. Ленін, який буквально кричить всі ці роки про те, що Росія – незмінна, що вона ніколи не була – мабуть, і не буде інакшою, лише перевдягаючи своїх дикунів із ОРДЛО в костюми для Мінська, змінюючи картинку 1937 року в Донецьку на декілька годин перемовин. Думати, що війна на Донбасі – це про питання “чого хочуть люди” – не розуміти ситуації зовсім.

Бо ця війна – навіть не сукупність питань про амністію та воєнних злочинців; не про тисячі “ополченців”, яких тримають у тюрмах самі ж окупанти; чи про десятки тисяч могил убитих “героїв Новоросії” чи їхніх дітей у шинелях військових ліцеїв, де викладають “історію “ЛНР” із прадавніх часів”.

Все це – політичне ніщо для Росії, і Ленін в “Ізоляції” кричить усім нам не про це. Він говорить лише про одне: слово “мир” в окупації може йти тільки в сукупності з “трудом” і “маєм”. Така вже Росія. І такий уже цей Мінськ…

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.