Вторник , 19 Март 2024
Политика

Фокін, Зеленський і Ко не розуміють елементарного, це загрожує нашому майбутньому – Портников

Колишній український прем’єр-міністр Вітольд Фокін упевнений, що негативне ставлення до його одіозних заяв, зроблених після призначення до Тристоронньої контактної групи, пов’язане з його віком, із негативним ставленням до людей похилого віку в Україні

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Змушений розчарувати Вітольда Павловича: річ не у віці, а в переконаннях.

Українське суспільство реагує передовсім на готовність колишнього голови уряду діяти в рамках пропагандистського дискурсу, який задав ворог. І для цього зовсім не потрібно бути літньою людиною. Для цього потрібно просто підтримувати кремлівське уявлення про Україну як про недодержаву, що може існувати тільки Путінової з ласки – і то до того часу, поки оскаженілий кремлівський правитель не вирішить долучити територію цієї держави до складу своєї огидної псевдоімперії.

Читайте також: “Компроміс” від Фокіна: чому Україна має забути про прощення загарбників

І я знаю чимало молодих людей – деякі з них навіть стали депутатами Верховної Ради від нашвидкоруч створеного колишнім телевізійним коміком політичного шапіто – які поділяють Фокінові погляди і старанно працюють на демонтаж нашої держави. І ставлення до цих людей у ​​прихильників української державності таке ж, як і до літніх демотиваторів. Хоч ці люди й годяться Вітольдові Павловича в онуки. І я не розумію, чому колишній прем’єр-міністр ніяк не усвідомить: ніякий Гордон не зробить велику ногу маленькою, якщо вона від самого початку не влазить у чобіт. Адже це старе кіно Фокін повинен був подивитися!

Не розумію я й іншого: чому колишній прем’єр – як і багато інших українських політиків – свято вірить, що його кухонні фантазії здатні принести Україні мир, звідки такі ілюзії, така провінційність такий демонстративний непрофесіоналізм? Фокін – утім, як і Зеленський і багато інших політиків із оточення чинного президента – відкидає ідею конституційних змін заради надання особливого статусу окупованим Росією районам Донбасу. Але намагається довести, що Москву влаштує його вигадка про створення особливої ​​економічної зони на Донбасі. Так, ніби Путін почав цю війну, послав “добровольців” і регулярні війська, озброїв найманців заради того, щоби Фокін улаштував там особливу економічну зону. Чому це взагалі потрібно слухати всерйоз, чому це потрібно обговорювати, коли Кремль не давав ніяких підстав думати, що погодиться з подібними ідеями?

Читайте також: Зеленський ніяк не збагне: Путін не збирається з ним домовлятися, натомість просто використовує – Портников

Чомусь Фокінові, як і Зеленському, як і іншим діячам із оточення глави держави, не здається, що Москва висунула ідею про закріплення особливого статусу Донбасу в українській Конституції зовсім не для того, щоб повернути Донбас Україні, а саме для того, щоб його ніколи не повертати. Тому що у випадку з конституційними змінами Москва може зберегти контроль над окупованою територією навіть у разі її формального повернення до складу України. А може й узагалі зберегти нинішній статус-кво із псевдореспубліками, нічого нікому не повертати – зате в Конституції вже буде записаний особливий статус декількох районів країни, буде створено прецедент, який дозволить вимагати цього особливого статусу для інших районів Сходу та південного сходу України в разі їхньої окупації або навіть без неї.

Москва в кожному разі виграє, а найголовніше – домагається подальшої дестабілізації української держави, що полегшить їй нові територіальні захоплення. А ось особлива економічна зона або інші дурниці Путінові аж ніяк не потрібні, тому що вони не дозволяють йому домогтися поставлених цілей. І це є зрозумілим навіть студентові-політологу, а ось Фокінові не є зрозумілим, Зеленському не є зрозумілим, соратникам чинного президента не є зрозумілим.

І це нерозуміння – справжня загроза для майбутнього України.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.