Четверг , 28 Март 2024
Политика

Після призначення Шмигаля крива корупції різко полізла вгору – журналіст

Який із погляду редакції “Наших грошей” вигляд має зараз ситуація з корупцією

1. Кількість. Наступного дня після призначення Шмигаля крива корупції різко полізла вверх. Іще тижнів три-чотири ми ще встигали бодай відслідковувати нові-старі схеми. Зараз – уже втратили лік. Деякі галузі ще випадково залишаються “неохопленими”, тільки через те, що чекають призначення нового керівника-“професіонала”. Але прізвища вже всім відомі.

2. Диверсифікація корупції. Відсутність стрункої вертикалі влади дозволила кожному чиновникові відчути себе автономним сатрапом на ввіреній території. “Сам придумав схему – сам реалізував”. Ефект правоохоронних органів гасять відкатом із маржі. Бо правоохоронні органи – це теж своя сатрапія. Трохи подібна ситуація була за часів раннього Ющенка, але цього разу – це набагато крутіша махновщина.

Читайте також: Сподіваної еволюції не буде: українці в заручниках у мафії

3. Якість корупції. Із нових схем ми зафіксували, може, три-чотири. Усе решта – банальне ламання сейфа. Нема чого паритися з ідеями, якщо працює банальний лом.

4. Учасники схеми. A) Президент – особисто я до цього часу вважаю, що з ним діляться дуже мало. Бо навіщо ділитися грішми, якщо можна зварити на вуха вермішель.

Б) “Друзі президента” – це штук 8-10 потвор – основні бенефіціари. Між собою не сваряться, оскільки, як розумніші від свого друга, – поділили між собою сфери впливу.

Читайте також: Корупційні справи Розенблата та Юрченка ідентичні. Але в 2017 ГПУ домоглася зняття недоторканності, а зараз Венедіктова “не бачить підстав” – Луценко

В) “Партизани”. Від районного судді до приватного нотаріуса. Золотий час. Можна заробляти свою десятку в кожній ситуації, відкочувати від трьох до п’яти органам контролю – і цього ніхто не помітить. Бо друзів у президента – не так багато, і ще лишається купа лакун, де можна отримати свій ґешефт.

Висновок. Усе сиплеться з невимовною силою, але поки що економічно пересічний люд це не до кінця помітив. За пів року стане яскравіше.

Прогноз. Цих хлопців знесуть достроково. І не за продаж України Росії (що є беззаперечним фактом), а за несправедливість. Тобто за те саме, за що знесли дві попередні влади.

Олекса ШАЛАЙСЬКИЙ

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.