Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Ліквідація й утворення районів: як зміниться владна архітектура

17 липня Верховна Рада України ухвалила в цілому проект постанови №3650 “Про утворення і ліквідацію районів”. Фактично затверджений адміністративно-територіальний устрій. Не ідеальний, однак досить збалансований у більшості областей

Всі недоліки у формуванні як громад, так і районів зумовлені політичним процесом прийняття рішення, будуть через деякий час виправлені. Для громад при цьому буде застосовуватись термін “спроможність”, для районів – “ефективність”.

Головне, що побудований адміністративний скелет держави. На якому вже можна нарощувати м’язи – секторальні реформи.

До останньої миті розглядали різні сценарії розгортання подій. Все залежало від уївалення трьох законодавчих актів – постанови №3650 про утворення районів, постанови №3809 про оголошення місцевих виборів і внесення змін до Виборчого кодексу (з/п 3485). Також важливим було ухвалення законопроекту №3614, який практично нівелював значення районних рад. Однак усе-таки залишав їх, як німий докір за недостатню рішучість при прийнятті логічного, хоча й конституційно вразливого рішення про їхнє утворення.

Читайте також: Парламент скоротив кількість районів в Україні

Зрештою була ймовірність технічної зупинки виборчого процесу для районних рад. Це в разі, якби у Виборчому кодексі забули визначити ЦВК як суб’єкт призначення перших виборів до районних рад. Але такий маневр був би занадто маніфестаційний і потьмарив би тріумф влади від успішного проходження через парламент цих законодавчих актів.

Як фактично змінилася владна архітектура?

Замість 11 000 сільських, селищних, міських рад, більшість із яких була неспроможною вирішувати повсякденні питання мешканців, створено 1470 громад, які мають надавати послуги мешканцям безпосередньо там, де вони мешкають.

Фактичн, більшість повноважень районних рад перекочували до громад. Протягом попередніх п’яти років це робилося шляхом добровільного об’єднання територіальних громад і було досить схвально підтримано як безпосередньо мешканцями, так і більшістю місцевої адміністративної та політичної еліти.

Що дозволило урядові та парламенту ухвалити сміливе рішення про закінчення добровільного етапу? Зрештою, серйозного опору це не викликало – найпасіонарніші лідери реалізували свої амбіції саме на етапі добровільного об’єднання.

Читайте також: Українська мрія про майбутнє обростає метастазами популізму й безвідповідальності, багато в чому через “Слугу народу” – Казарін

Із районами було важче. Не тільки тому, що цього разу було порушено комфорт керівників районної ланки, яка не збиралась здаватися без бою. Також не було відпрацювання моделей такого районування. Досвіду успіху, як у випадку із громадами, не було. Тому політичний фактор домінував над технологічним. Врешті 136 районів гірше, ніж 97 оптимальних, але краще, ніж 200 чи тих же 490, як зараз. 30% штучних районів відтінятимуться на тлі ефективніших, створених відповідно до методології формування ефективної влади на субрегіональному рівні. Тому з часом вони будуть ліквідовані. Психологічного бар’єру, який існував досі, вже немає – адмінтерустрій має бути ефективним.

До нових районів із обласного рівня перейде більшість функцій органів виконавчої влади. Тобто РДА фактично забере на себе левову долю тих завдань, які зараз ставлять перед ОДА. Районні державні адміністрації, як і територіальні органи центральних органів виконавчої влади, матимуть прямі комунікаційні й адміністративні відносини безпосередньо із центральними органами – урядом, міністерствами, а не через обласні структури, як сьогодні. Фактично ламається феодальний принцип “васал мого васала – не мій васал”.

Більше того, РДА по суті можуть стати прообразом префектур, оскільки вплив місцевих авторитетів через районні ради буде значно ослаблений. Будуть відпрацьовані форми координації територіальних органів із боку РДА та контроль за легітимністю діяльності органів місцевого самоврядування. Тоді і зміни до Конституції перестануть бути контраверсійними настільки, що нарешті знайдеться 300 голосів у сесійній залі для закріплення здобутків реформи територіальної організації влади.

Юрій ГАНУЩАК

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...