Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

Має початися справжнє розслідування щодо “плівок Деркача”, яке не омине увагою Єрмака й Зеленського – Портников

Слова Володимира Зеленського про те, що у скандалі із “плівками Деркача” його цікавить винятково те, як можна було підслухати Офіс президента України – крок у бік повернення глави держави до цивілізованої політики, до розуміння національних інтересів України

Про це пише для “Еспресо” Віталій Портников.

Цей підхід Зеленського значно відрізняється від його ж слів на недавній ​​пресконференції – коли здавалося, що президента України цікавить не те, як записували його офіс, а зміст самих записів і те, яким чином вдасться використати цей зміст у боротьбі, яку Зеленський і його соратники продовжують вести проти Петра Порошенка.

Читайте також: Зеленський із “плівками Деркача” ставить під загрозу українсько-американські відносини – The Washington Post

Після цієї пресконференції багато хто зі спостерігачів у всьому світі говорив про те, що у своєму бажанні знищити Порошенка й допомогти Трампові Зеленський може завдати непоправної шкоди українсько-американським відносинам і, як наслідок, власній країні та її можливостям чинити опір російській агресії.

Очевидно, за цей час знайшлися аргументи, які переконали якщо не самого Зеленського, як і раніше далекого від політики, то представників його найближчого оточення, здатних впливати на президента й писати тексти його інтерв’ю або тези до них. Немає сумніву, що це були дуже сильні ф жорсткі аргументи.

Ми з вами бачили лише верхівку айсберга – коли, наприклад, із закликом не допустити погіршення українсько-американських відносин до Зеленського звернулися сім із дев’яти колишніх послів Сполучених Штатів у Києві. Цей сигнал демонстрував загальну стурбованість американського істеблішменту, й офіс Зеленського вочевидь не міг не врахувати цієї стурбованості.

Читайте також: Лава запасних Зеленського вичерпалася набагато швидше за кадровий резерв Януковича

Тому тепер ми маємо право очікувати справжнього розслідування. Не “розслідування Печерського суду” проти Джозефа Байдена й не розслідування Офісу генерального прокурора проти Порошенка. А розслідування, яке відповість нам і нашим союзникам на дуже просте запитання – хто зробив записи в Офісі президента?

І чи були взагалі зроблені ці записи нелегально або ж, як стверджує, наприклад, російський експерт Андрій Піонтковський, відбулася передача документів із президентського архіву самим головою Офісу президента Андрієм Єрмаком. І якщо це дійсно так – чи знав про таку передачу й санкціонував її сам Зеленський, і якою була мета цієї передачі – компрометація Порошенка, компрометація Байдена, компрометація обох політиків?

У кожному разі – за всієї удаваній фантастичності подібних звинувачень – якщо вони лунатимуть у США, це створить нові проблеми для двосторонніх відносин. Тому і Зеленський, і Єрмак повинні бути не тільки свідками розслідування. Вони повинні відповісти на питання слідства щодо своєї можливої ​​причетності до оприлюднення скандальних записів – бодай для того, аби зняти з себе всі ймовірні підозри.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".