Вторник , 19 Март 2024
Политика

У 40 разів збільшені застави на місцевих виборах є зависокими — голова ЦВК

Застава на місцевих виборах, суму якої підвищили майже у 40 разів, викличе складнощі у доступі до виборчого процесу та реалізації виборчих прав громадян.

Таку думку висловив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко в інтерв’ю громадському руху ЧЕСНО.

«Звісно, за такого високого розміру застави можна говорити про певні складнощі в доступі до виборчого процесу та реалізації виборчих прав громадян… Але, здається, це вже всі розуміють, і, наскільки я чув, ВРУ планує зменшити розмір застав», – зазначив Діденко.

На його думку, всі розуміють, що застава зависока, і планують її зменшити: «З погляду ЦВК як організатора виборів хотів би звернути увагу на те, що це питання має дві складові. З одного боку, застава має бути реальною, а з іншого – вона має бути, тому що вибори повинні мати можливість бути організовані».

Голова ЦВК уточнив, що якщо на місцевих виборах з відкритими списками, де до виборчого бюлетеня вписують і кандидатів, забрати заставу, то може виникнути ситуація, коли бюлетень неможливо буде технічно надрукувати. Або ж він буде таким шрифтом, що буде важко щось прочитати.

«На нижньому рівні застави взагалі немає. Можливо, є сенс там її зробити в якійсь невеличкій формі, аби вибори залишалися доступними для широкого кола кандидатів, але водночас можна було б убезпечитися від зловживань. Зараз різноманітні технології застосовують, на жаль, дуже активно, і зловживання можливі», – наголосив Діденко.

hromadske.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.