Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

Правозахисниця: Що ви знаєте про життя людей в окупованому Криму?

Голова організації “Центр громадянських свобод” та координатор громадської ініціативи “Євромайдан SOS” Олександра Матвійчук  на своїй сторінці у Фейсбуці розповіла про те, що насправді діється в окупованому Криму:

«Що ви знаєте про життя людей в окупованому Криму? Ось минулий рік кримчан у цифрах:

– У 2019 році відбулися 275 судових засідань за сфабрикованими кримінальними справами. Якщо взяти 365 днів в році та викреслити із них вихідні та свята, то це означає, що тільки в один день могло проходити відразу по декілька судів.

– У 2019 році серед звільнених 11 політв’язнів було тільки 5 арештованих в Криму (Олег Сенцов, Сашко Кольченко, Володимир Балух, Євген Панов, Едем Бекіров). Натомість ще 37 нових політв’язнів поповнили наш список (із них 35 кримські татари та двоє українців – Олег Приходько та Денис Кашук).

– У 2019 році ще 70 дітей залишилися без батьків, яких кинули за грати за сфабрикованими обвинуваченнями. Тепер загальна кількість дітей, якими опікується ініціатива «Кримське дитинство» становить 198 дітей політв’язнів, із них 168 неповнолітні, а 6 дітей взагалі тільки у минулому році народилися.

– Якщо порахувати загальну суму штрафів, які були присуджені за сфабрикованими адміністративними справами за усі ці роки, то їхня кількість становить 1 мільйон 631 тисячу рублів. А якщо об’єднати тільки усі адміністративні арешти, то за усі ці роки люди сукупно відсиділи 155 діб.

Усі ці цифри надані ініціативою “Кримська солідарність”, яка об’єднала рідних політв’язнів та небайдужих людей в окупованому Криму. Ці люди носять передачі політв’язням в СІЗО, підтримують багатодітні сім’ї, що залишилися без годувальників, ходять на судові засідання за сфабрикованими справами, поширюють правдиву інформацію про переслідування.

Як ви розумієте, вони займаються правозахисною, журналістською та гуманітарною роботою на ізольованому півострові, на який уже 6 років закритий доступ для міжнародних організацій. А тому самі знаходяться під постійною загрозою. І викликають у мене щире захоплення та величезну повагу за свою сподвижницьку працю.

А ці загрози досить серйозні. Частина із активістів ініціативи були ув’язнені виключно за допомогу жертвам порушень прав людини. Сам координатор Кримської солідарності Сервер Мустафаєв із травня 2018 року знаходиться за гратами. Нещодавно він передав мені написані прямо у СІЗО рядки на своїй книзі. Я її бережу.

І вірю, що ми скоро усі зустрінемося на свободі», – завершила правозахисниця

«Вечірні Вісті».

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".